Zeppelin L 57 Jüterbog i Brandenborg 8. okt. 1917

Spring til navigation Spring til søgning
L 56     ←     Luftskib L 57 (LZ 102)     →     L 58
'Første Afrika-luftskib'
Type Zeppelin W-klasse
Producent Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen
Ejer Reichsmarineamt (Kaiserliche Marine)
1. flyvning 26. september 1917
Lufthavn 1917 Jüterbog (Brandenborg)
Flyvninger 2 værkstedsflyvninger og 4 prøvefarter
Hændelser 28. sep. 1917 overført til Jüterbog
Skæbne 7. okt. 1917 under indtrækning i
hallen i Jüterbog revet løs af vindstød
og unødigt tilintetgjort af geværskud
Periode 26. sep. - 8. okt. 1917
Kommand. Ludwig Bockholt
1. officer Heinrich Maas
Styrmand Ernst Fegert
Maskinme. Busch
Højderor Hilken
Nolte
Ror Bernhard Wiesemann
Maskinist Peter Bröcker
Friedrich Engelke [1]
Bruno Heimann
Kurt Hocke
Heinrich Pabst
Gustav Proll
Berthold Schilling
Max Schmieder
Karl Schmitz
Telegrafist Wilhelm Müller
Første Afrika-luftskib
Vraget af L 57 i Jüterbog

Marineluftskib L 57 (LZ 102) blev bygget i 1917 på Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen og var beregnet til en hemmelig mission med forsyninger til Tysk Østafrika. Luftskibet forulykkede under en prøvefart i Jüterbog og eksploderede unødigt.

Første Afrika-luftskib[redigér | rediger kildetekst]

I al hemmelighed byggede Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen verdens hidtil største luftskib med længden 226,5 meter, der tilhørte Zeppelin W-klassen og var en med 2 sektioner og 30 meter forlænget udgave af V-klassen. Luftskibet var omgærdet af stor hemmelighedskræmmeri, fordi det indgik i 'Unternehmen China Sache', en streng hemmelig mission med formål at støtte kolonien Tysk Østafrika (Tanzania), hvor en beskyttelsestrop ledet af Paul von Lettow-Vorbeck var trængt af engelsk-støttede oprørere. [2]

Til missionen udvalgtes officererne Kapitänleutnant Ludwig Bockholt og Leutnant zur See Heinrich Maas fra L 54, som medbragte de fleste menige fra deres tidligere kommando over L 23. Med disse 2 luftskibe var Bockholt og Maas fra 30. januar til 11. september 1917 stationeret i Tønder, afbrudt i en periode indtil officererne fra Staaken ved Berlin den 20. august hentede det ny luftskib L 54 til byen. Knapt nok ankommet skete der 21. august ulykkeligvis det, at L 23 blev nedskudt over Nordsøen vest for Stadil Fjord, hvorved hele den ny besætning omkom. Efter kun 4 ture med det ny luftskib L 54 genforenedes officererne med de fleste tidligere besætningsmedlemmer fra L 23 ombord på det første Afrika-luftskib L 57.

I Friedrichshafen foretog det store Afrika-luftskib 2 værkstedsflyvninger henholdsvis den 26. og 27. september 1917 under ledelse af kaptajn Bernhard Lau fra Luftschiffbau Zeppelin , hvorefter luftskibet var klar til krigsmæssige prøvefarter under ledelse af kommandant Bockholt.

Ulykken i Jüterbog 8. okt. 1917[redigér | rediger kildetekst]

Den 28. september overførte Bockholt zeppelineren til Jüterbog Luftskibshavn 50 km syd for Berlin. [3]

Fuld læsset med ballast, brændstof og 14 ton gods forsøgte Bockholt den 7. oktober sin 4. prøvefart trods stormvejr. Kort efter start pressede en byge luftskibet mod jorden, hvorved de bagerste drivværker led skade og styringsindretningerne brækkede. Bockholt lod hurtigt sin besætning stige ud og styrede alene videre, men det relativt uerfarne mandskab på jorden kunne ikke holde zeppelineren, som fik snuden ødelagt mod en halport og forankringen ved bugen revet af, hvorefter den drev henover marken.

For at forhindre driften åbnede Bockholt gasventilerne og befalede efter at have forladt luftskibet, sine folk skyde hul på gascellerne med geværer. Ved denne unødige aktion udbrød der ild og zeppelineren udbrændte. Hele besætningen undslap uskadt, men af jordmandskabet døde en og 4 kvæstedes.

Trods kritik holdt admiralitetsrådet under ledelse af Alfred von Tirpitz hånden over kommandanten.

Nyt Afrika-luftskib L 59[redigér | rediger kildetekst]

Efter ulykken i Jüterbog bestilte Reichsmarineamtet i al hast 9. oktober et erstatningsluftskib ved Luftschiffbau Zeppelin og det besluttedes at forlænge et næsten færdigbygget luftskib i Staaken til samme størrelse og det ny Afrika-luftskib L 59 var således 25. oktober klar til tjeneste.

De fleste besætningsmedlemmer fra L 57 overflyttedes til L 59 og udførte fra Jambol Luftskibshavn i Bulgarien i dagene 21. til 25. november 1917 den berømte, men desværre afblæste Afrika-fart. Besætningen mistede livet 7. april 1918 ved luftskibets pludselige eksplosion og styrt over Otrantostrædet. [4]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]