Frederikshavn 1875 Deget

Spring til navigation Spring til søgning

16. okt. 1875 Deget ved Hirsholmene[redigér | rediger kildetekst]

Skibsbygmester Christian Valdemar Melchior fra Nykøbing Mors ankom lørdag den 16. oktober 1875 med tog til Frederikshavn og skulle videre til Hirsholm for at holde bryllup med fyrinspektørens datter, men da der pga. østenstorm ikke var mødt nogen båd fra øen prajede han efter længere forhandlinger og imod lodsoldermandens indsigelse dækslodsbåden Frederikshavn med de 3 lodser Hans P. Larsen, Peter Korup og Chr. Petersen Bang, som afsejlede kl. 14.15 og ankom til Hirsholm kl. 15.45, hvor det lykkelige brudepar blev viet samme dag.

Lodserne indtog forfriskninger på øen og 6 passagerer benyttede lejligheden til at komme med tilbage til fastlandet i den gunstige vind.

Fra fastlandet havde man kort før aften kunnet se lodsbåden komme lænsende for fokken på højde med Deget, men den forsvandt pludselig i mørkningen og nåede ikke frem.

Næste morgen fandtes kølen og andre dele af båden, samt træsko, tejner og madkasser mm. spredt langs fastlandets kyst, som alt sammen tydede på, at båden var kommet for tæt ind på Deget og forlist på et rev, hvorved alle ombordværende var omkommet.

Om eftermiddagen kom en båd over med forsyninger til Hirsholmene, hvor man endnu intet vidste om ulykken.

De 6 passagerer var kromand Holm fra Hirsholmene, som skal have medbragt 600 kr. på turen, skibstømrer Gunder Larsen fra Frederikshavn, smed Møller, samt August H. Prytz/Preuss og 2 andre stenhuggere eller arbejdsmænd fra Strandby. Af de 9 mand var 6 familiefædre, der efterlod sig enker og mindst 20 uforsørgede børn.

En galease, som også hed Frederikshavn, var forinden afsejlet med en ladning sten bestemt til byggeri af jernbanebroen over Limfjorden og medbragte brudens udstyr (møblement), men sank pludselig 15. oktober ved middagstid ud for Hals, hvorved alle 5 ombordværende druknede.

Der blev i 1932 stiftet 'Melchiors og hustrus legat' til værdigt trængende sømænd og deres familier i Nykøbing Mors. [1]

Hirsholmene kirkebog & Elling kirkebog & Frederikshavn kirkebog & avisartikler