E13 Saltholm 19. aug. 1915

Spring til navigation Spring til søgning
E13 strandet ved Saltholm før angrebet

19. aug. 1915 HMS E13[redigér | rediger kildetekst]

Den britiske ubåd HMS E13 med kaptajn Geoffrey Layton fra 8. flotille i Harwich patruljerede i Nordsøen, da den i maj 1915 havde en træfning med luftskib L 9 og undslap ved at dykke bort.

Den 15. august 1915 kl. 18 afsejlede E8 og E13 fra Harwich som forstærkning til den britiske ubådsflåde i Østersøen, men valgte igennem Øresund at sejle henholdsvis vest og øst om Saltholm.

Imidlertid strandede E13 den 18. august ved 23-tiden på dansk territorial-område ved Svaneklapperne ud for Saltholms sydøst-spids og sad fast. Næste morgen ved 5-tiden ankom defensionseskadrens torpedobåd Narhvalen med kaptajn Just A. Thiele til havaristedet og informerede briterne om, at de ifølge danske neutralitets-bestemmelser skulle forlade stedet indenfor 24 timer, ellers ville de blive internerede.

Søværnets 1. eskadre afsejlede ved 8-tiden fra Tårbæk, men inden de nåede frem ankom defensionseskadrens 3 torpedobåde Søulven, Tumleren og Støren, hvorefter Narhvalen kl. 8.45 sejlede op på siden af ubåden og tog dens næstkommanderende Paul Eddis over til det opankrede danske vagtskib Falster, der lå på den anden side af Saltholm.

Tyskerne sendte imidlertid sydfra de store tyske S90-klasse torpedobåde G 132 og G 134 til stedet. Mens 1. eskadre begyndte at nærme sig indledte de tyske både ved 10.30-tiden et 3-minutters angreb mod ubåden og sendte en torpedo afsted, som eksploderede da den tog bunden, foruden hård maskingevær-beskydning, som bl.a. ramte ubådens batterier, hvorved der udsivede giftig gas og ubåden måtte evakueres.

De danske torpedobåde forholdt sig passive og gik på intet tidspunkt til modangreb mod tyskerne, men greb ind med hjælp til ubådsbesætningen, efter de sprang i vandet og begyndte at svømme de 200 meter ind mod Saltholm, hvorefter tyskerne forlod stedet.

Man fandt ligene af 15 omkomne britiske søfolk, som senere transporteredes med DFDS-dampskibet Vidar hjem til England, hvorimod de 14 overlevende interneredes på Holmen. Vraget af ubåden blev trukket fri og i 1921 solgt til en københavnsk ophugger.

De 2 britiske officerer Layton og Eddis flygtede i oktober 1915 fra interneringen hjem til England.