Victoria 1880 Hirtshals

Spring til navigation Spring til søgning

17. dec. 1874 Tversted[redigér | rediger kildetekst]

Et i 1863 skotsk bygget dampskib tilhørende A. Wilson i London solgtes 1865 til udlandet, formentlig til J.W. Wilson i Gøteborg. Skibets navn var oprindelig enten Wave Queen eller Wave Gunn, hvis der ikke var tale om 2 forskellige skibe.

Den svenske damper, som nu hed Victoria, var 17. december 1874 på vej til hjemstedet Gøteborg med en halv ladning stykgods, da den i snetykningen tog fejl af Hirtshals og Skagens fyr, og indstrandede i Tannis BugtTversted østre strand.

Bugserdampskibet Øresund fra Frederikshavn var dagen efter henne ved skibet, men kunne i vestlig kuling intet udrette og tabte derved sit anker og nogen kæde.

Der afholdtes strandauktion 4. januar 1875 i Tversted over ca. 600 sække ærter, 300 sække rapskager, noget båndjern, stivelse, beskøjter, samt ca. 100 kasser appelsiner og 20 fustager vindruer og ved auktion 15. februar 1875 solgtes skibet til D/S Vendsyssel i Frederikshavn for 7931 kr., hvorefter det førtes til reparation i Rostock.

11. dec. 1880 Hirtshals[redigér | rediger kildetekst]

Dampskibet afsejlede 9. december 1880 om morgenen med kaptajn Hans Salvesen Bach fra Newcastle lastet med stenkul og lidt stykgods bestemt for København, men fik 11. december slagside og landsattes ved Lilleheden øst for Hirtshals.

Kort efter strandingen druknede kaptajnen i skibets kahyt, hvor han ville hente nogle papirer, idet styrtsøer og løst inventar spærrede ham tilbagevejen, mens kahytten fyldtes med vand.

Nørre Tornbys redningsstation varsledes kl. 19.30 og var kl. 21 fremme med raketapparatet, som ikke opnåede forbindelse. I stedet roedes redningsbåden med stort besvær ud til skibets agterende og bjærgede 4 mand, men måtte slippe forbindelsen og lagde sig i stedet om på siden af skibet og optog yderligere 4, som landsattes.

Bådformanden havde fået et slag af en åre og erstattedes af J.P. Thomsen, som på næste drøje tur efter 5 kvarters roning nåede ud til skibet og bjærgede de sidste.

Dampskibet blev fuldstændig vrag. Liget af kaptajnen inddrev 14. december ved Skagen.

Skagen kirkebog & Frederikshavn kirkebog & avisartikler & Hjørring Sct. Catharine kirkebog & avisartikler