Venezia 1905 Tørre Bjælke

Spring til navigation Spring til søgning

9. sep. 1905 Venezia[redigér | rediger kildetekst]

Det norske trædampskib Venezia var på vej fra Blyth eller Sunderland til Esbjerg lastet med 880 ton kul, og ankom lørdag den 9. september 1905 ved middagstid til Grådyb Barre, hvor vejret var stormfyldt og havet meget oprørt. Lodskutteren fik gelejdet den engelske damper Ethelbert ind over Barren og satte ved Skallingen lodsen ombord.

Imens var Venezia fulgt efter, men ved 14-tiden var dette skib imidlertid strandet på Grådybs nordside Tørre Bjælke, inden lodsen nåede ombord. Da den 14 mand besætning, inklusive kaptajn Feilberg og hustru, frygtede at skibet skulle brække over, gik de i skibets redningsbåd, som heller ikke kom fri af brændingen.

Fra lodskutteren kastedes en line over til båden, men inden længe kæntrede den i en vældig brodsø. Til dels fordi lodskutterens motor satte ud af drift mislykkedes det at bjærge folkene ved den kæntrede båd, indtil den omsider gled ud i kanten af brændingen og man fra kutteren sendte en jolle afsted. Herved lykkedes det med betydelig livsfare at bjærge 2 overlevende, 1. maskinmester Læknæs fra Bergen, og letmatros Niels Arvidson fra Halmstad.

Den omkomne skibsfører Lars Feilberg og hans hustru Elise drev i land på Skallingen og begravedes på Oksby kirkegård, hvor deres gravsten endnu findes.

Sønderho kirkebog & Oksby kirkebog findengrav.dk & avisartikler