Trientalis 1908 Nordirland

Spring til navigation Spring til søgning

Venner 14. okt. 1899 Marstrandsfjorden[redigér | rediger kildetekst]

Jernbarken Venner afsejlede 1. oktober 1899 fra Kaskø på den finske side af Bottenhavet og passerede København 12. oktober på vej mod Cardiff i Wales lastet med pit props. Vinden var en tiltagende sydvestlig kuling, som i Kattegat blev til vestlig storm.

Fra Læsø Trindel fyrskibet kunne kursen ikke holdes og skibet drev mod svenskekysten, hvor fyrtårnet på Vinga ud for Gøteborg sigtedes og Pater Noster ud for Marstrand den 13. oktober kl. 21. Efter midnat kl. 1.30 besluttedes at søge nødhavn i Marstrandsfjorden, og kursen sattes efter fyret på Dyrø, men kl. 2.30 grundstødte skibet på et undervandsskær kaldet Hunden ud for Hättans lodsplads.

Kaptajn Thomas H. Thygesen og 2. styrmand Julius P. Sørensen forsvandt og omkom da deres båd knustes ved udsætningen, men de 10 øvrige besætningsmedlemmer, heraf 7 svenskere, overlevede da de i en anden båd kom ind til en lille ø i nærheden af Elgø, hvor de fandt husly hos en fisker. De afgav 18. oktober søforklaring i Marstrand.

Det kæntrede skib drev ind på nordsiden af Elgø, hvor det sank på 7 meter vand. Vraget blev senere solgt til et rederi i Gøteborg og i juni 1900 bragt flot og ind til Gøteborg for reparation.

Trientalis 25. sep. 1908 Nordirland[redigér | rediger kildetekst]

Med nyt navn Trientalis var skibet på vej fra Aruba i Caribien til Derry i det nordlige Nordirland lastet med fosfat og må være sejlet syd om Irland, da det 25. september 1908 forliste på klippen Pladdre Lug (?) ved Ballyquinton Point, der er sydspidsen af Ards-halvøenNordirlands østkyst sydøst for Belfast.