Thunderjet KU-J 9. juli 1956 Hvalpsund

Spring til navigation Spring til søgning

9. juli 1956 Hvalpsund i Skive Fjord[redigér | rediger kildetekst]

En Republic F-84 Thunderjet fra flyvestation Karup var på rutinemæssig formationsflyvning over Nordjylland sammen med et andet fly og på vej sydover, da den 9. juli 1956 kl. 12.50 kom i berøring med den spejlblanke vandflade i Risgårde Bredning i den nordlige del af Skive Fjord og blev rettet op, men styrtede atter på næsen ned omtrent midt i Hvalpsund.

Flere kystfiskere var øjenvidner og gik ud i deres både og markerede nedstyrtningsstedet, hvor der flød tykt med olie og petroleum og luftbobler kom op. Kl. 16.20 konstaterede en dykker, at vraget lå under 10-12 meter vand.

Den 25-årige flyverløjtnant Herbert Hansen, som stammede fra Århus og var bosat i Viborg, var blevet set skyde sig ud med katapultsædet, men det næsten ubeskadigede lig fandtes først et par døgn senere af en fiskekutter ½ km nord for flyvraget på 20 meter vand endnu siddende i katapultsædet med uudløst faldskærm.

I mellemtiden var stort set hele flyvraget blevet bjærget, bortset fra en maskinkanon. Til undren fandtes også flyets journal, som indeholdt en kryptisk notits til sidst om at det var skidt det hele, men bemærkningen var formentlig ikke skrevet af piloten selv.