Tercera 1906 Mozambique-kanalen

Spring til navigation Spring til søgning

19. feb. 1906 Tercera[redigér | rediger kildetekst]

Den tidligere fuldrigger men nu bark Tercera afsejlede 25. november 1905 fra Cardiff i Wales mod Dar es-Salaam i Tysk Østafrika/Tanzania lastet med 1570 ton kul.

Den 19. februar 1906 sejlede skibet med kurs nordpå i Mozambique-kanalen, da der ved 16-tiden kom regntykning. Kursen korrigeredes længere østover mod Madagaskar og kl. 20 overtoges vagten af 1. styrmanden, som fik ordre på at lodde dybden fra kl. 22.30 og når loddet nåede bunden, at dreje mod styrbord, men da tiden var inde og loddet ikke nåede bunden, sås kort efter noget mørkt forude. Skibsfører Niels P. Pedersen sprang på dækket, kaldte alle mand op og lagde roret om, men kort efter stødte skibet på grund, huggede voldsomt, mistede roret og blev stående.

Det viste sig senere, at skibet var strandet på et rev omkring 4 km fra Juan de Nova-øen. I løbet af natten sønderslåedes alle skibets både undtagen en, som de 16 besætningsmedlemmer næste dag benyttede til at ro ind til øen, der kun beboedes af 1 hvid og 6 indfødte. De skibbrudne ernærede sig ved at fange skildpadder og fugle.

Efter 10 dage på øen afsendtes 1. styrmanden og 4 andre i båden for at ro de 150 km ind til Madagaskar for undsætning, men inden hjælpen nåede frem var de øvrige 11 efter 20 dages ophold på øen blevet optaget af dampskibet Northumberland af London, som 27. marts landsatte dem på Sri Lanka/Ceylon, hvor de dagen efter afgav søforklaring.

De 5 roere nåede velbeholdne til Madagaskar og blev, efter at det var konstateret, at den øvrige besætning var reddet, hjemsendt ved foranstaltning af konsulatet i den på østkysten beliggende by Toamasina/Tamatave.

Der afholdtes 16. og 25. maj 1906 søforhør i København.

Skibet Tercera blev i øvrigt hurtigt slået til vrag på revet, hvor mange andre skibe er strandet i området der er præget af stor strøm.