Sterling OY-STL 14. marts 1972 Emiratet Fujairah

Spring til navigation Spring til søgning

14. marts 1972 Emiratet Fujairah[redigér | rediger kildetekst]

Sterling Airways-jetflyet OY-STL af typen Sud Aviation Caravelle SE-210-10B3 havde de 2 motorer monteret bagerst på flykroppens sider. Flyet var ét af 5 fly bestilt af spanske Aviaco ved Sud Aviation i Toulouse, men ordren annulleredes og flyet leveredes i stedet 19. maj 1970 til Sterling Airways.

På hjemturen fra en charterferie arrangeret af Tjæreborg Rejser til Ceylon/Sri Lanka tirsdag den 14. marts 1972 styredes det propfyldte fly med ialt 6 danske besætningsmedlemmer og 106 charterturister, heraf 68 danske, af kaptajn Ole Jørgensen og flyvestyrmand Jørgen Petersen, på flyvning NB 296 fra Colombo via Bombay mod Dubai, hvorefter der var planlagt mellemlanding i Ankara med skift af besætning inden den videre tur mod Kastrup.

Ved instrument-flyvning var flyet nået over det Indiske Ocean til Omanbugten og nærmede sig den Arabiske Halvø syd for spidsen ved Hormuzstrædet, da flyvelederne i Dubai kl. 21.42 lokal tid overtog kontrollen og gav piloterne tilladelse til kl. 21.55 at indlede visuel indflyvning fra nordøst, men kl. 22.04 (kl. 19.04 dansk tid) ophørte al radiokontakt. Første underretning til Kastrup om det forsvundne fly indkom med telex kl. 20.15.

Flyet skulle have passeret et uvejsomt bjergområde i Emiraterne, hvor der på ulykkestidspunktet var kraftigt regnvejr, så først den efterfølgende dag lykkedes det for en helikopter at lokalisere flyvraget 90 km fra lufthavnen, hvor det var totalhavareret mod et par 500 meter høje bjergtoppe et par km vest for bjerglandsbyen Hayl i emiratet Fujairah, ca. 12 km vest for byen Kalba, hvor der var vidner til styrtet. Der var ingen overlevende.

En gruppe danske teknikere bistod de lokale myndigheder med bjærgning og identifikation af de omkomne, men mange ligrester, som ikke kunne identificeres, måtte siden begraves i en fællesgrav på Bispebjerg Kirkegård i København.

Luftfartsdirektoratet konkluderede bl.a. at kaptajnen, som var tiltrådt flyvningen efter den oprindeliges frafald, ikke havde de fornødne kvalifikationer i orden til at føre flyet på ruten. Som årsag til havariet angives, at luftfartøjet blev ført under den foreskrevne minimum flyvehøjde, væsentligt foranlediget af, at piloterne troede sig længere fremme, formentlig pga. fejlagtig information fra den anvendte forældede flight plan formular eller pga. fejlfortolkning af vejrradaren eller en kombination af begge, samt at piloterne, da de fik visuel kontakt med kystbyerne Fujairah og Kalba, mente at få bekræftet deres position gennem opfattelsen af, at disse var Dubai.