Sterling OY-SBS 3. sep. 1979 Rivieraen ved Nice

Spring til navigation Spring til søgning
Air Alsace-flyet F-BVPE

3. sep. 1979 Middelhavet ved Nice Lufthavn[redigér | rediger kildetekst]

Sterling Airways-flyet OY-SBS var et 2-motors forretningsfly (business jet) af typen Aérospatiale Corvette SN 601, som den Toulouse-baserede flyfabrik Aérospatiale i 1975 leverede til Air Alsace i Colmar, hvorfra det i samarbejde med Air France benyttedes som såkaldt air taxi, indtil det i december 1978 solgtes til Sterling Airways. [1] [2]

OY-SBS var mandag den 3. september 1979 chartret til en forretningsflyvning for det svenske tryklufts-firma Atlas Copco og lettede kl 5.45 fra Kastrup med de 2 danske piloter Henrik Finn Henriksen og Henning Vitoft mod Stockholm-Bromma, hvor de opsamlede underdirektøren og 2 andre fra Atlas Copcos administration og fløj dem til Coventry.

Efter hvil i Coventry medtoges yderligere 5 af firmaets engelske medarbejdere og der fortsattes kl. 15.30 dansk tid videre mod Nice i Sydfrankrig, men efter at have passeret Montélimar i 8,8 km højde kl. 16.56 og netop som flyveledelsen i Marseille kl. 17.02 dirigerede flyet mod højre og ned i højde opstod der motorsvigt på begge motorer, hvilket varede ved i højre motor og kl. 17.04 meddeltes flyvelederen, som straks gav direkte indflyvningstilladelse.

I 900 meters højde lå skydækket over Middelhavskysten, som kl. 17.17 krydsedes ved Cannes omtrent mens copiloten meddelte fuldstændig svigt på begge motorer, hvorefter der var 12 km østpå mod Nice Lufthavn, men flyet havde for meget fart på og nåede for langt udover havet og foretog en blød venstredrejning indtil lufthavnen endelig sigtedes, så flyet endte med at falde i Middelhavet 400 meter fra lufthavnen og 1 km fra indflyvnings-korridoren, hvor det sank på over 100 meter dybt vand.

Under meget vanskelige betingelser lykkedes det franske ubåde i dagene 20.-24. september og 3.-5. oktober 1979 at bjærge flyets Cockpit Voice Recorder og venstre motor, hvorimod det ikke var muligt at bjærge nogen lig, den anden data-optager eller højre motor.

Kvaliteten af flybrændstoffet tanket under de 2 mellemlandinger var ikke afvigende og den franske undersøgelseskommission konkluderede kortfattet, at flyet styrtede i havet som følge af mistet kontrol over indflyvningen, da begge motorer slukkedes. Den endelige slukning af venstre motor skyldes en mekanisk svigt i opspænding af gearet. Den højre motor kunne ikke reddes og årsagerne til det endelige tab forbliver uopklaret.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

  1. Schiphol 1976-12-28 - airblog.nl
  2. Air Alsace - oud16hoven.nl