Silesia 25. sep. 1939 Nordsøen ud for Rogaland

Spring til navigation Spring til søgning

Sprightly 9. juni 1934 Lyngby i Thy[redigér | rediger kildetekst]

Det engelske dampskib Sprightly var på vej fra England til Ålborg lastet med kul, da det i tåget vejr og strømsætning den 9. juni 1934 kl. 5.30 strandede tæt nord for Lyngby landingsplads i Thy.

Om morgenen roede Lyngbys redningsbåd ud, men kaptajnen forvente at komme fri ved højvande og ville ikke med. Hen ad dagen ankom bugserdamperen Garm og redningsbåden roede igen ud og kastede anker i læ af skibene. Kl. 7 næste morgen fik man igen afslag fra kaptajnen og roede i land.

Kl. 10. var vinden og søen tiltaget i foruroligende grad, så skibet huggede hårdt i revlen 300 meter fra land og fik stærk slagside, da bjærgningen blev opgivet. Redningsbåden roede nu ud og hentede 13 mand ind og roede ud igen, men kaptajnen i selskab med bjærgningsdamperens dykker og resten af besætningen ville igen ikke med.

Senere på dagen forværredes forholdene, så vraggods, luger og 2 knuste skibsbåde drev i land. Raketapparatet kom nu i aktion og med en del besvær fik man nu de sidste 9 skibbrudne trukket i land i redningsstolen, kaptajnen som den sidste.

Den 18. juni kom skibet dog flot ved hjælp af redningsdamperen.

Silesia 25. sep. 1939 Sydvestnorge[redigér | rediger kildetekst]

Efter havariet ved Lyngby i Thy købtes skibet af Rederiet Albion under de Carlske Rederier og fik navnet Nell.

I 1936 solgtes skibet til Sverige og fik navnet Silesia. Kort efter starten af 2. verdenskrig natten til den 25. september 1939 var skibet på vej fra Gøteborg til Hull med trælast og stykgods, herunder stålrør, og befandt sig 45 sømil vestnordvest for Eigerøy fyr (vest for Stavanger), da det standsedes af den tyske ubåd U 36 med kaptajn Wilhelm Fröhlich, som erklærede lasten for kontrabande.

Den 19 mand besætning beordredes i 2 redningsbåde og kl. 5.55 sænkedes skibet med en enkelt torpedo. Bådene blev taget med på slæb efter ubåden og efterladt 12 sømil fra kysten og 3 timer senere opsamledes besætningen af skibet Suecia, som landsatte dem ved Eigerøy fyr. Den ene tomme redningsbåd forsvandt og fandtes først den 21. december.