Shannon 1832 Irmingerhavet

Spring til navigation Spring til søgning

26. april/2. maj 1832 Shannon af Hull[redigér | rediger kildetekst]

Det engelske hvalfangerskib Shannon, som fra 1830 havde George Davey som skipper, afsejlede 27. marts 1832 fra hjemstedet Hull og gjorde ophold i LerwickShetlandsøerne for at optage yderligere besætning, så man nåede op på 49 mand, til den videre færd mod fangstområderne i Davisstrædet.

Under en storm natten til den 26. april 1832 kl. 3.30 befandt skibet sig i Irmingerhavet 270 km fra Grønlands sydkyst, da det pludselig smadredes mod et isbjerg uden at udkigsposterne nåede at reagere. Da det blev nødvendigt at kappe masterne skylledes mange af søfolkene overbord og efter et døgn var kun 30 overlevende tilbage, uden anden mad og drikke end en smule mel man fandt. Tørsten var overvældende, så i mangel af bedre gik man 1. maj igang med åreladning af hele besætningen, for at drikke det opsamlede blod.

Imens var KGH-briggene Hvalfisken og Navigation ført af kaptajnerne Gram og Bang på vej sejlede mod Grønland og ikke langt øst for Kap Farvel, da man den 2. maj 1832 opdagede vragrester i vandet og kl. 14 fandt det synkefærdige skib med 27 ynkelige skibbrudne og fik dem reddet over på de danske skibe.

De følgende dage omkom flere af deres skader og andre fik lemmer amputeret, så efter 4 måneder kunne de 20 overlevende endelig gense deres hjem.

Bog

  • A Narrative of the Loss of the Shannon of Hull, on the 26th of April 1832, on Her Passage to Davis' Straits, af G. Davey og W. Stephenson
  • Skibet Shannons Skibbrud - Om Grønland, dets Indbyggere, Producter og Handel, af Jens M. Mathiesen (1852). [1]