Salvator Mundi 1729 Anegada

Spring til navigation Spring til søgning

Fregatten Salvator Mundi var 1719-1720 på sin første tur for Vestindisk-guineisk Kompagni og afsejlede 20. april 1729 fra Helsingør med skipper Augustus Hammer og ankom 10 uger senere til Sankt Thomas i Dansk Vestindien.

15. aug. 1729 Salvator Mundi[redigér | rediger kildetekst]

I Sankt Thomas overtoges skibet af skipper Cornelius Bagge, der var ankommet med Haabet Galey fra Guinea og med returlast af bl.a. kattun og huder afsejledes 12. august mod København, men forsøg på at komme ud i åbent hav vestom mislykkedes 14. august om aftenen pga. modstrøm og modvind, så der besluttedes næste morgen i stedet at søge sydøst om Sankt Thomas.

Den 15. august før solnedgang passeredes den britiske jomfruø Gorda, men ved 21-tiden opdagedes brænding og kort efter skurede skibet på et rev ved den nordøstlige af øerne Anegada, hvor det ved 22-tiden sad fast et par km fra land vistnok ud for den nuværende hovedbebyggelse The Settlement.

Næste morgen begav nogle af den 27 mand besætning sig i en båd ind til Anegada og slog et telt op på den tilsyneladende øde strand. Småbåde fra Spanish TownGorda og fra øen Tortola kom ud til skibet, men blev nægtet adgang, efter at have stjålet indholdet fra en skibskiste. Skibets egen båd afsejlede 19. august mod Sankt Thomas med skipper Bagge medbringende sin guldkiste og breve til direktionen.

Den danske guvernør Suhm lejede 2 barker i hhv. Sankt Thomas og Spanish Town, som 23. august førte første portion af ladningen af kattun og huder fra skibet til sidstnævnte sted og senere til førstnævnte.

Efter afsluttet bjærgning 13. september solgtes vraget 15. september på auktion i Spanish Town.

Hjemme i København var der noget ballade om udbetaling af forsikringen af det underforsikrede skib.