Potez 5 28. marts 1924 Holbæk

Spring til navigation Spring til søgning

28. marts 1924 Holbæk Kaserne[redigér | rediger kildetekst]

Efter nogle dage med dårligt flyvevejr fløj 4 af hærens nye Potez XV biplan 28. marts 1924 om formiddagen en tur til Fyn for at aflevere sprængstof og vendte hjem igen ved middagstid til Kløvermarken for at spise frokost.

Det ene af flyene fortsatte derpå til Holbæk, hvor det ved 14-tiden viste kunstflyvning med loop og andre halsbrækkende øvelser hen over hærens eksercerplads for øjnene af mange tilskuere. Fra 1 km højde dalede flyet ned som et faldende blad gennem de lavt hængende skyer, men i lav højde lykkedes det ikke at komme ud af faldet, tilsyneladende fordi motoren svigtede. Til sidst slog det nærmest en kolbøtte og faldt på næsen ned i en pløjemark tæt ved eksercerpladsen med ca. 200 km/t.

Den 31-årige pilot løjtnant Hans Jørgen Jensen Hansen, som stammede fra Middelfart, blev antagelig slynget ud i faldet og lå et stykke fra flyvraget med knust hoved dræbt på stedet. I flyvraget sad fastklemt den 22-årige passager arbejdssoldat Anders Johansen fra Helsingør, som klagede over stærke smerter. Han blev frigjort og kørt i hesteambulance til det nærliggende garnisonssygehus, hvor det konstateredes, at han havde brækket begge ben, det ene endda 3 steder og desuden var næsebenet knust og hagen revet op. Han var 2 uger senere stadig indlagt og i bedring, men kunne pga. hjernerystelsen stadig ikke afhøres.

Undersøgelser viste at flyets styreliner intet fejlede.

Løjtnant Hansen havde i 1921 også knust et af Hærens Flyveskoles Nielsen & Winther fly, men slap nogenlunde uskadt.

Middelfart kirkebog & avisartikler