Piper Cub OY-DOR 29. juni 1939 Svendborg

Spring til navigation Spring til søgning

29. juni 1939 Vestergade i Svendborg[redigér | rediger kildetekst]

Flyveskolen i Odense rådede over et næsten nyt Piper J3C-50 Cub 2-personers skolefly med dobbeltstyring samlet i Lundtofte og ejet af Skandinavisk Motorkompagni i Odense.

Flyet benyttede 29. juni 1939 af flyvelærer løjtnant Klöverpris til en tur til Svendborg og retur og efterfølgende låntes det ved 20-tiden til en lignende aftenflyvning af en af hans elever, den 25-årige mælkehandler Harry Werner Christiansen fra Svendborg, som få dage forinden havde opnået flyvecertifikat og kun havde i alt 20 flyvetimer. Som passager medbragte han sin 22-årige kammerat chauffør Henry Aage Albertsen, der også var fra Svendborg. Der var fint vejr og dyrskuedag i Svendborg og derfor mange mennesker i byen.

Ved 21-tiden nåede flyet ind over Svendborg og udførte en række letsindige øvelser i ringe højde bl.a. ved at flyve 2-3 gange lavt rundt om Vestergades mølle og hen over pilotens mors mælkeforretning på Pasopvej 1 ved hjørnet af Vestergade, hvor han vinkede til sin mor og søster.

Men kort efter ramte flyet kl. 21.10 nogle trætoppe og tagryggen på husene Vestergade 119 og 121 og væltede i faldet en lysmast og ramte muren på en grøntforretning inden det endte på kørebanen. Et øjenvidne fru Kirstine Lundsgaard i Vestergade 68 (overfor Vestergade 119) fik et hårdt slag over benet, men ellers var der heldigvis ingen sårede beboere.

Passageren var slynget ud og havde fået hovedet knust mod grøntforretningens dørpille og lå dræbt knugende sig til en jernstang. Piloten lå fastklemt med knust hoved i flyvraget og det var som om han drog sit sidste suk, da han var skåret fri af Falck.

Ligene af de omkomne kørtes til amtssygehuset og flyvraget flyttedes til Falckstationen. Mange tusinde tilskuerne var henne at kigge på ulykkesstedet.

De omkomne flyvere begravedes hhv. 4. og 5. juli fra Sørup kirke på Svendborg kirkegård.

Sørup kirkebog & avisartikler