Ocean Belle 1899 Bøvling Klit
31. dec. 1899 Ocean Belle[redigér | rediger kildetekst]
Ocean Belle af Aberystwyth |
PTCN |
Sunderlandships |
1859-1899 (40) |
Jernkysten |
✝ (9) |
Den wailisiske snau eller brig Ocean Belle var på vej fra Fowey i Cornwall til Harburg ved Hamborg lastet med kaolin/kinaler, da den i sydvestlig kuling og diset vejr ud for Jyllands vestkyst nytårsaften 1899 brændte nødblus af syd for Thorsminde og med små sejl hastigt drev nordpå, indtil den sank på dybt vand 600 meter fra land ud for Bøvling Klit.
Der menes at have været op mod 8 mand og en kvinde ombord, som alle omkom og indtil flere af ligene drev nogen tid senere ind på kysten nordpå, efter at også en mængde vraggods og skibets både inddrev.
Bl.a. fandtes 5. januar på Fjaltrings strand liget af en ganske ung skægløs mand og 26. januar fandtes ved Ferring liget af skipperen Richard Williams.
Det viste sig at skibet allerede var set ved Nymindegab med nødflaget oppe uden redningsvæsenet blev indkaldt, hvilket gav anledning til en del kritik.
- http://searlecanada.org/sunderland/images17/oceanbelle1.jpg
- http://searlecanada.org/sunderland/images17/OceanBellePile1859BillSwift2017.pdf
- http://borthmaritimehistory.com/CAPTAIN%20WILLIAMS%20FRANCON.html
Ferring kirkebog & Harboøre kirkebog & avisartikler
- Et Skib sunket ved Thorsminde - Lemvig Folkeblad onsdag d. 3. jan. 1900
- Ulykken ved Thorsminde - Lemvig Folkeblad 4. jan. 1900
- En sørgelig Stranding - Lemvig Folkeblad 5. jan. 1900
- En Strandvasker - Samfundet 8. jan. 1900
- Da Redning udeblev - Ribe Stiftstidende 10. jan. 1900
En sørgelig stranding [redigér | rediger kildetekst]Om ulykken ved Thorsminde nytårsnat skrives til os fra Bovbjerg:
På den sidste dag af året foregik en sørgelig ulykke for Fjaltring kyst.
Nytårsaften druknede en hel skibsbesætning ud for Bøvling Klit.
Om dagen var skibet set omme på den anden side Thorsminde, hvor det gik slæbende sig nord på uden for revlerne. Man lod imidlertid skibet gå sin skæve gang, og det nåede hen ved aftenstid ud for Thorsminde. Om aftenen satte skibet blus op for at kalde på hjælp, men denne udeblev. Det ulykkelige mandskab sejlede døden i møde på havet her for Bøvling Klit. Mindeboernes raketmandskab fulgte nu med skibet nord på, og samtidig meldtes til Fjaltring, at et skib gik med blus her. Redningsbådsmandskabet her blev alligevel ikke udkommanderet. Kun de, der blev sat som vagt, kom ud. De kunne jo ikke udrette noget med de bare hænder.
Omtrent for midten af klitten gik skibet mod revlen eller stødte mod vraget af 'Ariel', som ligger her og søndersloges. Hele mandskabet gik til havets bund, mens redningsbådene for kysten stod hjemme i deres huse.
Der kunne måske ikke have været udrettet noget med disse, da det var mørkt og havet uroligt, men alligevel må man spørge: Hvorfor sammenkaldes bådens mandskab ikke, når et skib befinder sig i nød under kysten? Hvorfor blev der ikke foretaget et energisk redningsforsøg om dagen, da skibet gik den anden side Thorsminde? Der kunne da have været sendt bud efter 'Vestkysten', som så uden tvivl kunne have gået ud og optaget den ulykkelige besætning ligesom forleden år fra barkskibet 'Prøven' under Bovbjerg.
Det bør dog ikke være sådan, at et skib kan totalt forlise under kysten en nat, uden at redningsmandskabet får det at vide.
Denne nyhed er det for sent at bringe det dagen efter, når mandskabet fra strandingen er druknet. Her var således mænd fra redningsbåden, der ikke vidste noget om denne stranding før om morgenen. Dette skal ikke lægges mandskabet til last; thi der var ikke kaldt på dem. Kritikken rammer opad.
Skibets sørgelige rester ligger nu oppe på stranden hulter til bulter; men ligene driver endnu om derude. Ingen af dem er drevet til land.
Det menes, at skibet var en bark, 'Ocian Belle', vistnok af Skotland.