Nordlyset 1921 Møn

Spring til navigation Spring til søgning

9.-10. okt. 1873 Normandshage ved Hals Barre[redigér | rediger kildetekst]

Den norske yacht Nordlyset tilhørende H. Christensen i Christiania var med skipper E. Christensen på vej fra Gøteborg til Ålborg med trælast, da den natten mellem 9. og 10. oktober 1873 strandede på Nordmandshage ved Limfjordens udløb i Kattegat og løb fuld af vand. Mandskabet kom i land i egen båd.

Skibet solgtes efterfølgende på auktion i Ålborg og ombyggedes 1890 som galease.

9. dec. 1921 Østersøen ved Møn[redigér | rediger kildetekst]

Skibet var afsejlet fra Karlstad ved Vänern med trælast og lagde 3. december 1921 til i Gøteborg inden rejsen fortsatte mod Køge, men det havarerede formentlig i Køge Bugt og observeredes 9. december om aftenen drive hjælpeløst for vind og vove ud for LiselundMøn. Næste morgen blev det forladte skib, som flød på lasten, af strandvagten bragt ind på smult vande ved Møns nordøstkyst, hvor der kastedes anker.

Samme eftermiddag drev 3 lig af besætningen i land og de bragtes til Borre kirkes kapel, hvor der afholdtes ligsyn. De 2, deriblandt skipper Søren Georg Christensen, kunne straks identificeres udfra papirer på ligene. Besætningen bestod vistnok af 4 mand, men det kan også være misforstået, idet den forrige skipper og ejer var død i Halmstad og bragtes hjem til Ålborg på forrige rejse.

Svitzers bjærgningsdamper Bien bragte nogle dage senere skibet til Køge.

Borre kirkebog & avisartikler