Nordhval/Donerail 9. dec. 1941 Stillehavet

Spring til navigation Spring til søgning

9. dec. 1941 Donerail[redigér | rediger kildetekst]

D/S Norden-ståldampskibet Nordhval blev under besættelsen i april 1940 oplagt i San Pedro ved Los Angeles og i juli 1941 overtaget af United States Maritime Commission og War Shipping Administration, som indregistrerede det i Panama under navnet Donerail, opkaldt efter en berømt væddeløbshingst fra Kentucky.

Skibet var med kaptajn Niels Fr. Pii på vej fra SuvaFiji til Vancouver lastet med sukker og befandt sig ca. 500 km sydsydøst for Hawaii, da den japanske ubåd I-10 9. december 1941 ved 21-tiden dukkede op og affyrede varselsskud og afsendte uforståelige blinksignaler. Ubåden var nær blevet ramt af skibet og dykkede væk, men kom igen til overfladen og skal have affyret en torpedo, der ikke ramte.

Skibets maskine standsedes, men da man forsøgte at sætte styrbord redningsbåd i vandet med 7 passagerer, deriblandt 2 kvinder og 3 børn og de 4 var australiere, blev den skudt ned af ubåden og de omkom alle.

Af den tilbageværende 34 mand besætning på skibet, deriblandt 12 danskere og 13 nordmænd, reddede 24 overlevende sig i den bagbord metal-redningsbåd og roede bort, så de befandt sig ½ sømil fra skibet da det ved 23-tiden sank.

Den første nat døde 4 mænd i redningsbåden af deres sår. Båden satte kurs mod Hawaii, men efter en uge i stormende modvind opgaves og drejedes mod sydvest.

Under den vanskelige sejlads faldt kaptajnen af efter 2 uger, da han passede roret og kunne ikke reddes og mange andre døde af sår og sult, men efter 38 dage og 4000 km sejlads kom en atol i sigte, som viste sig at være Tarawa i Kiribati.

Til alt held kom 10 kanoer med indfødte ud og bragte de sidste 8 overlevende fra redningsbåden i land. Det var 5 danskere, 2 nordmænd og en skotte. Efter 6 ugers ophold på Tarawa og en anden ø sejledes de tilbage til SuvaFiji, hvor de ankom 18. marts 1942.