Nordenfelt IV Horns Rev 1888

Spring til navigation Spring til søgning

19. sep. 1888 Nordenfelt IV og Lodestar[redigér | rediger kildetekst]

Nordenfelt IV var den mest avancerede dampdrevne ubåd, som konstrueredes af opfinderen George Garrett støttet af den svensk-engelske industrimand og våbenproducent Thorsten Nordenfelt. Den målte 38 meter i længden, havde 2 dampturbiner og 2 torpedorør, kunne sejle 15 knop opdykket og 5 knop neddykket og havde med sin beholdning af 8 ton kul en rækkevidde på op til 1000 sømil. En større ombygning var nødvendig efter søsætningen i 1887, pga. forkert afbalancering.

Eskorteret af yawlen Lodestar (betyder ledestjerne, dvs. Nordstjernen) fra værftet i Barrow på den engelske vestkyst ankom ubåden i starten af september 1888 til Southampton for at prøvedykke i Solent-farvandet ved Isle of Wight og for at blive fremvist i Spithead-flåderevyen. Royal Navy var ikke interesseret, men den russiske zar Aleksandr 3. indgik en købsaftale.

På overleveringsfarten til Kronstadt ved Sankt Petersborg anløb de 2 fartøjer Amsterdam, Cuxhaven og Tønning. Med Lodestar på slæb blev Nordenfelt IV prajet af lodskutteren fra Esbjerg, men ønskede ikke hjælp og herefter gik det galt. Ved en fejl og muligvis delvis pga. misvisning af kompasset styrede ubåden ikke mod Vyl fyrskib, men mod Blåvand Fyr, hvorfor fartøjerne 19. september 1888 kl. 2 gik på grund på Horns Rev et par km fra Blåvandshuk. Lodestar stak dybest og tog først grunden, så dens forende revedes af, hvorefter også ubåden løb på grund og stod 2½ fod ned i grunden på 9 fod vand.

De 15-16 strandede englændere, heriblandt skipper Garrett med hustru og søn, ville ikke ind med redningsbåden fra Blåvand, men forlod kl. 15 fartøjerne i 3 skibsjoller og indkom kl. 21.45 til Esbjerg. Fra Lodestar, som blev totalt vrag, bjærgede folk fra Oksby bla. et kostbart fortepiano, som sammen med andre nærmest plyndrede genstande fra ubåden på forlangende udleveredes til Garrett.

Svitzers dykkerdamper Frederikshavn og fiskerdamperen Dania indbjærgede 24. september ubåden til Esbjerg, hvorfra det var meningen den skulle slæbes til Gøteborg for reparation, men handelen med Rusland aflystes.

I stedet bugseredes ubåden i starten af august 1889 til Christianshavn, hvor den 20. januar 1890 solgtes på offentlig auktion og derefter skrottedes. Den var delvis forsikret, men Nordenfelt gik personlig konkurs.

Bog