Norden 1905 Fanø

Spring til navigation Spring til søgning

13. okt. 1905 Norden[redigér | rediger kildetekst]

Den østfrisiske kuf eller tjalk Norden med skipper Ulrich Onnen Ulrichs afsejlede 5. oktober 1905 fra Neufeld i Ditmarsken ved Elben lastet med 300 tønder hvede bestemt for Esbjerg, men vendte tilbage under en storm ved Helgoland og afsejlede igen 8. oktober.

Ved indsejlingen til Grådyb natten til den 13. oktober 1905, slog vejret om med tiltagende kuling og regn fra nordvest, hvorfor man i høj sø og udgående vande ventede til 6-tiden at sejle ind, men skibet grundstødte ved 9.30-tiden og mistede det styrbords svær, så det kom ind i brændingen, huggede i banken og blev læk.

Skibet strandede ved middagstid ud for kurhotellet på Fanø, hvor de 3 besætningsmedlemmer et par timer senere under vanskelige forhold hentedes ind af redningsbåden fra Rindby.

Lasten bjærgedes og solgtes på auktion. Det var muligt at gå tørskoet ud til vraget, som måneden efter stort set var ophugget.

Den tyske regering belønnede senere redningsmandskabets formand med en dobbelt marinekikkert og hver af bådmandskabet med 25 kroner.