Miranda 1894 Labradorhavet

Spring til navigation Spring til søgning
Cooks Miranda på commons

9. august 1894 Maniitsoq/Sukkertoppen[redigér | rediger kildetekst]

Det engelsk-amerikanske dampskib Miranda sejlede fra ny i 1884 for C.T. Bowring (Red Cross Line) på rute mellem New York, Halifax og St. John's (Newfoundland).

Som ekspeditionsskibFrederick Cook's polar-ekspedition udrustedes det i New York og ankom med kaptajn W.J. Farrell til Maniitsoq/Sukkertoppen i Vestgrønland, men ved afsejling derfra den 9. august 1894, stødte det mod et skær 7 sømil sydvest for havnen og fik lækage i ballast-tanken og blev sat på grund, hvorefter de 70 ombordværende reddede sig tilbage i land.

En uge senere fortsatte Cook og nogle af besætningen, samt 4 eskimoer, videre i åben robåd langs kysten nordpå mod Sisimiut/Holsteinsborg, en tur på 140 sømil, der varede 5 dage.

Den amerikansk fiskeskonnert Rigel fra Gloucester i Massachusetts med 18 mand besætning under ledelse af skibsfører George Dixon opsamlede folkene i Holsteinsborg og sejlede tilbage til Sukkertoppen, hvor der 20. august blev indgået kontrakt for $4.000 om at bistå redning af mandskab og dampskibet, som man ville forsøge at sejle retur i sikker havn for reparation.

23. august 1894 Labradorhavet[redigér | rediger kildetekst]

Den 21. august kl. 10.30 afsejlede Miranda med skonnerten på slæb vestpå over Labradorhavet, men natten til 23. august lidt efter midnat begyndte Miranda at synke. Efter evakuering blev skibet kl. 5.30 efterladt i tæt tåge.

Skonnerten Rigel med 93 ombord fortsatte og nåede 28. august Spotted Island ved Labrador og 5. september Sydney, Nova Scotia.

Bog