Mathilde 1920 Sydlige Nordsø

Spring til navigation Spring til søgning

Matrona 13. dec. 1880 Sild[redigér | rediger kildetekst]

Den af eg kravelbyggede topsejlsskonnert Matrona var bygget af og tilhørte Jørgensen-familien på Thurø.

Med skipper Nielsen var skibet på vej fra London til Ystad lastet med hvedeklid, da den under stormen 13. december 1880 i kæntret tilstand og med udvasket last indstrandede i ListerdybAlbuen nordligst på øen Sild.

Der er lidt afvigende oplysning om den vistnok 6 mand besætnings skæbne, men ifølge en kilde drev der et lig i land straks efter strandingen. Da toldgendarmerne forsøgte at nærme sig skibet, og de hørte nogen banke inde i det, var det pga. brændingen ikke muligt at komme til det. Den følgende dag skiltes skibet ad og der drev et lig i land.

Ved en strandauktion på Sild solgtes vraget af forsikringen til Niels H. Fischer i Sønderho, som i 1881 fik det repareret og omdøbte det Otto.

Mathilde 2. jan. 1920 Sydlige Nordsø[redigér | rediger kildetekst]

I 1897 solgtes skibet til Marstal, hvor det i 1901 omdøbtes Mathilde, men solgtes i 1918 til København og blev hjemmehørende i Nakskov.

Skibet var på vej fra Fredrikstad i Østfold til Hull lastet med tømmer, da det 29. december 1919 kl. 20 viste sig at være sprunget stærkt læk i Nordsøen. Dækslasten kastedes den 31. december kl. 14 af for at lette skibet og efter 48 timers pumpning var det helt fyldt med vand, så pumpningen indstilledes og nytårsnat overskylledes det så voldsomt i nordenvinden, at ophold på dækket næppe var muligt.

Skibet truede med at kæntre over og kunne ikke mere styres, men det hejste nødsignal observeredes af dampskibet Lochee af Dundee, som 2. januar kl. 10 tog besætningen ombord og med vistnok til Southampton, hvor der 7. januar 1920 var søforklaring.

Den havarerede skonnert, som havde et stort hul i styrbords side under dækket, var blevet forladt på en position 6,5 km vestsydvest for Outer Dowsing-fyrskibet i den sydlige Nordsø, men skal senere være trukket ind til Hull og kondemneret der.