Mathilde 1855 Grærup

Spring til navigation Spring til søgning

2. jan. 1855 Mathilde[redigér | rediger kildetekst]

Den prøjsiske skonnertbrig Mathilde med skipper J.J. Moje var på vej fra Baltijsk/Pillau i Østprøjsen til Hull lastet med 3.955 scheffel (á godt 50 liter) vikker og 904 schf. hestebønner og betalte sundtold 27. november 1854 .

Den 8 mand besætning havde i timevis kæmpet med voldsom blæst og regnbyger fra nordvest, da en styrtsø natten til den 2. januar 1855 ved 2-tiden skyllede 2 mand i Nordsøen og vistnok ved middagstid skylledes yderligere en mand overbord, da skibet var ved at brække midt over. De druknede var 2 matroser og kahytsdrengen.

Efter strandingen kl. 13 på Grærup strand alarmeredes Blåvand Redningsstation knap 20 km derfra af en ridende stafet kl. 18. Redningsmandskab ankom kl. 20.45 med raketapparatet, som affyredes 4 gange uden at kunne nå de overlevende, der gemte sig i formastens rigning.

Efter redningsbådens ankomst kl. 22 indbragtes en time senere de 5 overlevende i en sørgelig forfatning stærkt forfrosne på hænder og fødder, efter 11 timer i rigningen. Først kl. 7 næste morgen var aktionen afsluttet.

Et den 10. januar inddrevet lig, som ansås for at være en af mandskabet fra den strandede brig, blev efter strandfogedens begæring begravet på Oksby gamle kirkegård.

Oksby kirkebog & avisartikler