Manfred 1930 Stenbjerg

Spring til navigation Spring til søgning

7. marts 1930 Manfred[redigér | rediger kildetekst]

Det svenske dampskib Manfred med kaptajn Ingvarson var på vej fra Sunderland til Klaipėda/Memel i Litauen lastet med 700 ton kul, men strandede den 7. marts 1930 kl. 13.20 på Thykysten mellem Stenbjerg og Lyngby, efter der kl. 11.30 var blevet tæt tåge.

Strandingsstedet var ca. 5 km syd for Stenbjergs redningsstation, som kl. 14 alarmeredes og rykkede ud med redningsbåden. Skibets besætning ville afvente ankomsten af bjærgningsdamperen fra Frederikshavn, men vinden friskede op til stiv kuling med høj søgang, som førte skibet nærmere ind mod land, hvor det lagde sig over på styrbords side med dækket ud mod havet.

Inden mørket faldt på, blev der etableret forbindelse ved hjælp af raketapparaterne og redningsbåden blev landsat. De ombordværende 3 bjærgere hentedes kl. 21 ind med redningsstolen. Om natten kl. 2 hentedes 9 besætningsmedlemmer ind, mens de sidste 5 ville vente og først kl. 4.30 hentedes ind på samme måde.

Den 18. marts bragtes skibet flot ved hjælp af en Svitzer-bjærgningsdamper.

Søretten antog, at grundstødningen skyldtes tåge og strømsætning, samt den omstændighed, at loddet ikke er blevet benyttet tilstrækkeligt som kontrol, men udtalte sig ellers ikke om årsagen.