Line Monberg 1874 Skalling Ende

Spring til navigation Spring til søgning

21. okt. 1874 Line Monberg[redigér | rediger kildetekst]

Skonnerten Lina/Line Monberg med skipper J.P. Høj var på vej fra Riga i Letland lastet med sveller bestemt for Esbjerg, da den ved indsejling i Grådyb under en sydvestlig storm med tykning den 21. oktober 1874 kl. 8.30 strandede ved Skalling Ende (Tørre Bjælke?).

Mellem kl. 16-17 forsøgte de 5-7 ombordværende, hvoraf rederens søn købmand Chr. J. Monberg talte med som passager, dels i storbåden og dels på en sammenføjet tømmerflåde af rundholter, at nå ind til Skallingen, men båden kæntrede, hvorved rederens søn og kokken druknede og de bragtes i land som lig. Et fiskerfartøj fra Blankenese, som havde søgt læ bagved Skallingen, optog de skibbrudne for overnatning og tilbød for 32 prøjsiske Thaler at bringe dem til Esbjerg.

I Blåvand varsledes redningsstationen den 21. oktober kl. 10 om strandingen godt 20 km fra stationen, men pga. vejrforholdene vendte vognen med raketapparaterne ved Benknolde og redningsbåden vendte om ved Mærskvase. Mandskabet fik sidst på eftermiddagen også travlt med strandingen af Ema nord for Blåvandshuk.

Dagen efter var skibet på Skallingen forsvundet af syne og først på tredjedagen var vandet faldet så meget, at en strandfoged begav sig ud til det sønderslåede vrag, hvorfra størstedelen af lasten var bortdrevet, og kom tilbage med 2 af mandskabet og underretning om de øvriges skæbne.

Der afholdtes 17. november strandauktion i Oksby over sejl, tovværk og nogle stykker af vraget.