Lilloise 1833 Danmarksstrædet

Spring til navigation Spring til søgning

aug. 1833 La Lilloise[redigér | rediger kildetekst]

Den franske opdagelsesrejsende Jules de Blosseville deltog 1822-25 på L.I. Duperreys sydhavsekspedition med korvetten Cochille og takkede nej til en ny tur under ledelse af Jules Dumont d'Urville med samme skib omdøbt Astrolabe.

Som kaptajn på den franske orlogsbrig La Lilloise afsejlede Blosseville 1. juni 1833 fra vestfranske Île-d'Aix til Nordisland og derfra 23. juli videre mod Danmarksstrædet og Østgrønland for at foretage hydrografiske undersøgelser.

Den 27. juli standsedes La Lilloise af dårligt vejr og pakisen, men 29. juli øjendes de skarpe konturer af ukendt grønlandsk kyst omkring 69° nord (syd for Scoresbysund). Skibet blev ved iskanten med opskåret net under bovsprydet, der truede med at knække, hvorfor der dagen efter besluttedes at returnere til Nordøstisland.

Efter besøg hos fiskere i Langanes ankom skibet 2. august til Vopnafjörður, hvor der repareredes og imens afsendte Blosseville 4. august rapport til sin minister med en skitse af det opdagede land, der navngaves de nutidige navne Rigny Bjerg, d'Aunay Bugt og Blossevillekysten. [1] [2]

Blosseville skrev 5. august også et brev til sin bror i Rouen og forklarede at han ikke måtte gå på kompromis med skibets sikkerhed mod de store isflager, men var klar til atter at sætte sejl mod Østgrønland.

Skibet forsvandt imidlertid med sin 80 mand besætning og trods udlovning af en dusør på 100.000 Francs var 3 eftersøgningsekspeditioner 1834-36 med skibene La Bordelaise og La Recherche resultatløse. Tragedien er nævnt i flere af Jules Vernes romaner. [3] [4] [5] [6]

Bog