Klemm-Daimler T-DORT 5. aug. 1928 Dybvad i Vendsyssel

Spring til navigation Spring til søgning

5. aug. 1928 Dybvad ved Sæby i Vendsyssel[redigér | rediger kildetekst]

Et nyere fly af typen Klemm-Daimler L20 tilhørende Danmarks Reklame- og Rundflyvning i København havde sommeren 1928 deltaget i arrangementer ved forskellige badebyer og stationsbyer rundt i Danmark med flyverne R. Rosenberg og Sejer Nielsen og havde for nylig været nød til at gå ned på stranden ved Løkken med maskinskade, som det tog flere timer at reparere, hvorefter det torsdag den 2. august 1928 om aftenen ankom til Dybvad sydvest for Sæby, hvor der søndag den 5. august afholdtes sommerfest.

Flyet var om fredagen og søndag formiddag ude med reklamer uden uheld, men men noget bestilt motorolie var søndag endnu ikke kommet og noget lokal købt olie, der vistnok ikke passede til motoren blev ikke brugt.

Ved middagstid om søndagen lettede piloten Rosenberg på den første rundflyvning, som skulle være en dobbelt-flyvning med den 27-årige pasager mekanikeren Ernst Leo Hansen, der var ankommet på motorcykel fra Hasseris ved Ålborg og betalte 60 kr. for turen.

Under rundflyvningen fløj flyet lavt henover husene i Dybvad by, men under 2 runde gik motoren i stå, så flyet faldt næsegrus ned fra 70 meter højde i en kornmark mellem teglværket og Ålborgvej syd for byen. De ca. 200 fremmødte på festpladsen kunne ikke se selve styrtet, men blev hurtigt klar over der var sket en katastrofe og ilede til.

Begge flyverne var svært kvæstede og piloten var faldet ud under styrtet, mens passageren sad livløs i vraget med bl.a. åbent ben- og lårbensbrud. De kørtes begge til amtssygehuset i Ålborg, hvor piloten dagen efter fik højre ben sat af ovenfor knæet, mens passageren døde den 6. om aftenen.

Det kom til et langvarigt opgør om forsikringsspørgsmålet, der i første omgang pålagdes rundflyvningsselskabet, som var uforsikret og ikke selv ejede flyet.

Hasseris Landsogn kirkebog & avisartikler