KZ-VII OY-ABK 3. juli 1960 Grenen ved Skagen

Spring til navigation Spring til søgning

3. juli 1960 Grenen ved Skagen[redigér | rediger kildetekst]

Et SAI KZ VII Lærke propelfly ejet af Vestjydsk Flyveskole i Esbjerg var udstationeret til rundflyvning ved Skagen, som foretoges af flyveskoleejerens 40-årige bror erhvervsflyveren Stefan Perch fra Frederikshavn.

Han fløj 3. juli 1960 flere rundflyvninger med turister og lettede ved 16-tiden fra et fladt areal ved Restaurant Grenen med den 48-årige repræsentant Poul Anker Flødstrup Rannes fra Næstved og dennes 2 hhv. 20- og 15-årige sønner Ole og Peter, hvoraf førstnævnte var under uddannelse som jetpilot i Ålborg. De vinkede til fru Rannes som blev tilbage på stranden.

Under starten på vej ud over havet gik motoren imidlertid ned i omdrejninger og da det ikke lykkedes at sætte farten op, nødlandede piloten på yderste revle ca. 300 meter fra land, hvorved understellet knustes og en vinge brækkede af.

Den ældste bror Ole hjalp sin far og sig selv op på den afbrækkede vinge, som af strømmen førtes udefter og da vraget med de 2 andre truede med at synke begyndte først lillebroderen og dernæst alle andre at svømme mod land.

Falck ankom med en gummibåd, som 25 meter fra land på vej ud til vraget reddede den udmattede far Poul ombord. Imens klarede Ole sig ind til kysten ved hjælp af tililende der vadede ud i vandet og Peter kæmpede sig selv ind. Piloten blev set rejse sig på inderste revle, men forsvandt i bølgerne og blev trods omfattende eftersøgning med helikopter mm. ikke fundet.

De 3 familiemedlemmer bragtes ind til Skagen sygehus, hvor faderen Poul ved ankomsten konstateredes død. Både han og piloten havde fået kvæstelser i hovedet.