KZ-III OY-DBY 'Trofast' 16. jan. 1949 Jyderup

Spring til navigation Spring til søgning

16. jan. 1949 Aggersvold nordøst for Jyderup[redigér | rediger kildetekst]

Et SAI KZ III propelfly fra Morian Hansens flyveskole i Skovlunde udlejedes til et par københavnske forretningsfolk, der begge havde flyvecertifikat og ville på weekendtur 15.-16. januar 1949 til Silkeborg.

Om formiddagen inden hjemrejsen ringede de hjem og blev af flyvelæreren tilrådet at flyve over Samsø og uden om snebyger eller om nødvendigt vende om, men de kom alligevel ind i snebyger over Nordvestsjælland og mistede tilsyneladende orienteringen inden de kl. 13.24 styrtede ned i Aggersvold skov ca. 5 km nordøst for Jyderup.

Nogle terrænsportsfolk havde hørt ujævn motorlyd, som pludselig forsvandt og de slog alarm. Ved gennemsøgning af skoven fandtes flyet knust stående på næsen mellem nogle bøgetræer og begge piloter var antagelig dræbt på stedet.

Den 43-årige fabrikant Peter Friis fra Hvidovre sad fastklemt ved rattet med knust hoved og ben og den 50-årige mejeriejer Aksel Bregensted fra København var slynget ud på jorden 3 meter fra vraget. Efter frigørelse med sav førtes ligene til Holbæk amtssygehus.

Piloterne, som ikke var uddannet i instrumentflyvning, må være blændet af sneen og har mistet orienteringen, hvorved flyet i lav højde strejfede et fyrretræ med den ene vinge og drejede hårdt om, inden det i 1½ meters højde tørnede mod et svært træ. Hastighedsmåleren viste 250 km/t, men var formentlig slået ud af stilling under nedstyrtningen.