Johannes Weilbach 1861 Nordatlanten ud for Portugal

Spring til navigation Spring til søgning

17.-27. nov. 1861 Johannes Weilbach[redigér | rediger kildetekst]

Chr. Broberg-skonnertbriggen Johannes Weilbach afsejlede 1. november 1861 fra København lastet med tjære bestemt for MessinaSicilien og havde under rejsen dårligt vejr, som gik helt galt i Nordatlanten vest for Galicien/det nordlige Portugal, da den af en voldsom sø kastedes om på siden, så stormasten, bådene, lugerne og kabyssen borttoges.

Af den 9 mand besætning var skipper O.K. West, bådsmanden, tømmermesteren, kahystsdrengen og en matros under dæk og kokken i kabyssen og de druknede alle bortset fra matrosen, da de ikke kunne komme ud af deres lukafer.

De 4 overlevende klyngede sig til vraget og gjorde deres yderste for at få det rejst og det lykkedes da også ved at kappe formasten.

Næste dag brød de hul i dækket og lod en mand hejse ned i kahytten, hvor han til skræk så ligene af skipperen og andre af besætningen, men fandt en flaske vin og nogle lys.

Flere lignende besøg aflagdes i kahytten, men mændene blev mere og mere afkræftede og på 8. dagen afdøde styrmanden.

Noget eddike og brændevin og en smule ærter opfiskedes, men fersk vand var der intet af.

Endelig den 27. november ankom den prøjsiske bark Julius, som optog de 3 overlevende, der knap kunne gå eller tale eller takke deres redningsmænd. De landsattes 2. december i Falmouth i Cornwall og modtog omhyggelig pleje på sømandshjemmet.