Hondsrug 1956 Sydvestlige Kattegat

Spring til navigation Spring til søgning

14. aug. 1956 Hondsrug[redigér | rediger kildetekst]

Under 2. verdenskrig deltog groninger-kystfragtmotorskibet Hondsrug blandt andet i Operation Dynamo, hvor det i 1940 evakuerede 1455 britiske soldater fra Dunkerque til Storbritannien.

Med skibsfører Johannes Lenting afsejlede skibet 13. august 1956 kl. 16.30 fra Höganäs i ballast mod Horsens, men under sydlig kuling den følgende nat kl. 0.50 stødte på Lillegrund i det sydvestlige Kattegat mellem Samsø og Fyns Hoved, hvorved det blev alvorlig læk i maskinrummet.

Kl. 2.10, da skibet var krænget helt over til styrbord og var ved at synke, gik den 7 mand besætning i redningsbåden, der den dramatiske nat fyldtes med vand og kæntrede flere gange.

Et kortfattet SOS udsendt af en kvindestemme og bagefter en mandsstemme angav en position 10 sømil nord for Fyns Hoved. I eftersøgningen deltog 7 danske skibe, deriblandt Søværnets Esbern Snare, og et Catalina-amfibiefly, som kl. 8.15 opdagede redningsbåden med 2 overlevende, som kort efter reddedes af Svitzers bugserskib Skuld. Det var maskinisten Hendrik Mulder og skibsførerens danskfødte hustru Inger Helene Lenting, som landsattes i Kolby Kås og bragtes på sygehus i Tranebjerg.

Ligene af de 5 omkomne fandtes i Kattegat indenfor de næste 6 uger. Skipperen begravedes i Fovrfeld Gravlund i Esbjerg ved hustruens hjemsted.

Vraget lokaliseredes samme dag og i september 1956 blev det hævet af tyske bjærgningsskibe efter en dykker havde lukket lækagen, og det bragtes til Delfzijl for reparation. Efter 2 måneder var det atter i fart.

I 1962 solgtes skibet til Gråsten og omdøbtes Kongsmark, der 1963 solgtes til Kolby Kås og omdøbtes Rigel. I 1977 solgtes det til Caymanøerne og efter 1979 er dets skæbne uvis.

Zions kirkebog & avisartikler