Hekla 1883 Sandefjord

Spring til navigation Spring til søgning

15. feb. 1883 Hekla[redigér | rediger kildetekst]

En svenskbygget 3-mastet dampskonnert med træ-skrog og jern-bagende (2 master bag skorstenen) opnævntes efter den islandske vulkan Hekla og indsattes af D/S Thingvalla den 25. marts 1882 på sin jomfrutur som emigrantskib på Thingvalla Line mellem København, Christiania, Kristiansand og New York med plads til ca. 700 emigranter.

Den 2. tur forsinkedes et par uger af maskinskade undervejs og reparation i København. Et par matroser blev den 20. januar 1883 skyllet overbord og druknede på den 6. tur hjem fra New York.

Emigrantskibet skulle onsdag den 12. februar 1883 middag afgå fra København på den 7. tur, men blev pga. tåge tilbageholdt og afgik først fredag morgen i diset vejr med 52 besætningsmedlemmer og 163 passagerer ombord.

Tidligt næste morgen lørdag den 15. februar løb skibet ind i tæt tåge i den ydre Oslofjord på vej mod Færder fyr og søgte i stedet sagte mod land, men kl. 4.10 grundstødte det på Sydøstgrunden syd for Sandefjord. For- og storrummet fyldtes øjeblikkelig med vand, så kaptajnen opgav at bakke skibet fri af fare for det ville synke. Redningsbådene sattes i vandet og der ankom nogle lodsbåde, hvori passagerer og passagergods i god ro og orden sejledes vestpå til den lille havn Kjerringvik og samme dag med dampskibe videre til Larvik.

Mandskabet blev på skibet hele dagen for at losse gods over på 3 tilkaldte bugserdampere og andre fartøjer fra Larvik. Lørdag aften sendte kaptajnen sit mandskab til Kjerringvik og overnattede selv ved ulykkesstedet på en slæbebåd.

Søndag morgen begyndte losningen igen med mandskab og over 100 hjælpere, men skibet krængede mod bagbord og pumperne kom under vand, så losningen indstilledes. Efter 5 dage brækkede skibet ved mesanmasten og agterskibet sank på 29 meter vand.

Året efter indsattes et nyt skib af samme navn og nogenlunde samme størrelse på ruten.