Heinkel 84 4. juli 1938 Nordlige Øresund

Spring til navigation Spring til søgning

4. juli 1938 Sydlige Kattegat mellem Gilleleje og Kullen[redigér | rediger kildetekst]

Den 4. juli 1938 kl. 10 afsejlede admiralskibet Niels Juel sammen med andre skibe fra København på årets sommertogt, der samme eftermiddag kl. 14 indledtes med en flådeøvelse i det sydlige Kattegat tilsluttet af 2 af Marinens Flyvevæsens Heinkel HE 8 hydromonoplan nr. 85 og 90 lettet fra Luftmarinestation København.

I området nord for Gilleleje på højde med Kullen skulle flyene finde nogle neddykkede ubåde og markere det for angribende torpedobåde (og vistnok holde øje med affyrede torpedoer), men efter en sådan markering af eskadrillechef Kristensen i nr. 85, der skete i glideflugt nedad efterfulgt af en stigning opad og en drejning, mistede flyet så meget fart, at det kom i spin og kl. 14.15 styrtede mod vandoverfladen.

Flyet smadredes, men holdt sig flydende med bagenden over vand, så det lykkedes de 2 letterede kvæstede observatører, den 29-årige flyverkvartermester S.C.S. Lang og den 18-årige flyvermekanikerelev Elo Madsen, at frigøre sig og de lå og svømmede i vandet, da en torpedobåd og minefartøjet Lossen efter 10 minutter ankom til ulykkesstedet.

Den 27-årige flyverløjtnant Aage Heinrich Kristensen fra Høsterkøb ved Birkerød, var ved styrtet slået bevidstløs og måtte under vandet skæres fri fra sin sele af en matros fra en af bådene fra torpedobåden. Der gik antagelig et kvarters tid inden han bjærgedes ombord på minefartøjet Lossen, hvor overlæge Emanuel efter 4 times forsøg med kunstig åndedræt erklærede ham død.

De 2 overlevende overførtes til Niels Juel og sejledes af ubåds-værkstedsskibet Henrik Gerner til Helsingør, hvor de indlagdes på Øresundshospitalet med sår i ansigtet og i mekaniker Madsens tilfælde med lettere hjernerystelse.

Det andet fly nr. 90 med flyverløjtnant Birksted skulle egentlig efter øvelsen have fortsat til Frederikshavn, men vendte hjem til København, hvor Lossen ankom ved 22-tiden med størsteparten af flyvraget og den afdøde, som svøbt ind i dannebrog modtoges med fuld honnør af sine kammerater og i rustvogn bragtes til militærhospitalet.

Holmens kirkebog & Birkerød kirkebog [1] & avisartikler