Hòlar 11. aug. 1917 Vestlige Nordsø

Spring til navigation Spring til søgning

27. feb. 1916 Rattray Head i Aberdeenshire[redigér | rediger kildetekst]

DFDS-dampskibet Hòlar/Holar med kaptajn C. Sonne var på vej fra Seyðisfjörður til Leith i ballast, da det under snebyger 27. februar 1916 kl. 0.25 grundstødte 2 sømil nord for Rattray Head i Aberdeenshire.

Ud på morgenen bjærgedes hele besætningen i land ved hjælp af raketapparat.

De kom dog dagen efter atter ombord for at assistere en bjærgningsdamper med bjærgningsarbejdet, der først lykkedes 19. marts ved springtid, da skibet kom flot og slæbtes til Aberdeen og sidenhen til Newcastle for reparation af en del bundskader.

11. aug. 1917 Vestlige Nordsø[redigér | rediger kildetekst]

Skibet afsejlede 7. august 1917 fra Sunderland lastet med 519 ton kul bestemt for Randers, og tilsluttede sig 10. august ved Newcastle en konvoj, men sakkede 1 sømil bagud og befandt sig ca. 40 sømil øst for Rattray Head, da det 11. august kl. 11.40 uden varsel torpederedes agter om styrbord af den tyske ubåd UC 31 (Siewert) og sank i løbet af 3 minutter.

Maskinmester Georg Petersen dræbtes i maskinrummet, hvor skottet ødelagdes og vand og kul strømmede ind, men 2 fyrbødere reddede sig ud og bjærgede sig i bådene sammen med den øvrige besætning. De optoges af 2 armerede trawlere og blev dagen efter landsat i Lerwick eller Leith, hvor kokken Bærentzen, hvis fødder var blevet skoldede af udstrømmende kedelvand, kom på hospitalet.

Fra samme konvoj sænkedes dagen efter også damperen Bogatyr.