Gauntlet J-33 29. marts 1939 Snekkerup ved Ringsted

Spring til navigation Spring til søgning

29. marts 1939 Snekkerup nordøst for Ringsted[redigér | rediger kildetekst]

Under en større militær forårsøvelse på Midtsjælland deltog 29. marts 1939 en eskadrille af 3 Gloster Gauntlet jagerfly lettet fra Værløse, som ved 11-tiden opdagede en panservogn gemt bag Carl Christoffersens gård mellem Vigersted og i Snekkerup nordøst for Ringsted.

Fra forholdsvis lav højde brød det ene fly ud af formationen og dykkede ned mod panservognen, men ramte med stor hastighed en forhøjning i det ret kuperede terræn og slog et stort hop i 20-30 meters højde mens en stikflamme stod ud af flyet. Da det atter ramte jorden revedes motoren løs og landede 2 meter fra panservognen, mens resten af flyet ramte et hønsehus, strøg over en mergelgrav fuldstændig omspændt af flammer og endte 100 meter fra nedstyrtningsstedet, hvor det i løbet af få minutter var brændt op.

Ulykken skete nær Toftgård (Snekkerupvej 27) og Toftagergård (Snekkerupvej 35), hvorfra der ringedes til Ringsted efter brandvæsen og ambulancer, som bjærgede det stærkt forkullede lig af den 24-årige korporal Kristian Rikard Jensen fra Tolne ved Frederikshavn, som mentes at være slået bevidstløs i førersædet første gang flyet med stor kraft stødte mod jorden.

Han var året inden uddannet ved Hærens Flyvertroppers eskadrille 1 i Værløse, men var nu tilknyttet den jyske flyverafdeling og var ekstra indkaldt til Værløse i anledning af øvelsen.

Tolne kirkebog & avisartikler