Göteborg 1718 Þorlákshöfn

Spring til navigation Spring til søgning

24. april 1715 Søslaget ved Femern[redigér | rediger kildetekst]

Under søslaget ved Femern 24. april 1715 i den store Nordiske Krig var det svenske linjeskib Göteborg under kommando af kaptajn Michael Blum, som overgav sig til danskerne, hvorefter skibet indlemmedes i den danske flåde.

7. nov. 1718 Þorlákshöfn[redigér | rediger kildetekst]

For at undgå svensk overfald på dansk-norske handelsskibe til Island konvojeredes disse siden 1714 af det danske søværn.

Som befalingsmand på Göteborg indsattes den norske kaptajn Jochum Friis, som med overvejende norsk besætning 11. august 1718 afsejlede fra Flekkerøy og 26. august nåedes til Keflavík og 31. august til Hafnarfjörður, hvor orlogsskibet ankrede sommeren over, men handelsskibene bedrev handel ved de islandske kystbyer.

Hjemrejsen begyndte 23. oktober, men under storm ved Reykjanes blev Göteborg alvorligt læk og ankrede 4. november ud for Þorlákshöfn, hvor masterne kappedes.

Efter at have kastet en tønde indeholdende besked om situationen i land, blev skibet 7. november landsat i bugten øst for Þorlákshöfn.

Af besætningen druknede 8, da de kæntrede med en flåde for at få tov i land. Andre 170 overlevende blev indkvarteret på egnens gårde indtil de den følgende sommer rejste hjem og efterlod sig ifølge islandske bøderegistre 6 uægte børn.

Efter 15 dage var skibet helt nedbrudt af søen. Der blev bjærget noget tømmer og godt 9 ton smedejern, men ingen af kanonerne, der var for tunge.

Nyere avis