Fyrskib №XX 1909 Bjerregård

Spring til navigation Spring til søgning

3. dec. 1909 Bjerregård på Holmsland Klit[redigér | rediger kildetekst]

Det nybyggede fyrskib №XX blev i 1908 stationeret på Vyl-banken syd for Horns Rev, men sprængtes af sine fortøjninger under en vestsydvestlig orkan 3. december 1909 ved 19-tiden og drev nordøst-efter gennem Slugen, mens fyr- og redningsvæsenet telegrafisk alarmeredes over Blåvand Radio og 2 redningsdampere sendtes afsted, men forgæves.

Ved 23-tiden var den sidste telegrafiske kontakt, samtidig med at der fra Nymindegab observeredes et skib i havsnød. Fyrskibet huggede kl. 23.45 i revlen og strandede kl. 1-1.30 ved Bjerregård på Holmsland Klit, hvor det drev så langt ind, at besætningen og strandvagten kunne råbe til hinanden, da sidstnævnte kl. 2 kom til stedet.

Redningsmandskabet fra Nymindegab ankom og kastede en line ud til skibet, hvorfra der med redningsstolen ved 3.30-tiden bjærgede de 5 eller 6 overlevende i land. Den 57-årige matros Christian H. Todsen fra Mandø savnedes og det viste sig han havde trodset skipper J. Jensens forbud mod at gå på dækket mens fyrskibet huggede i revlen, hvorved han kom i klemme mellem 2 vandtanke og fik knust hovedet.

Fyrskibet led ikke videre skade og bragtes af Svitzer bjærgningsskib Ægir flot i maj 1910. Sidenhen gjorde det igen tjeneste på Vyl, Læsø Trindel og Skagens Rev.

Mandø kirkebog & avisartikler

1. juli 1996 Sydlige Nordsø[redigér | rediger kildetekst]

Efter at Farvandsvæsenet solgte fyrskibet i 1985 var der flere planer om at omdanne det til et restaurantskib, senest i Tilbury på nordsiden af Themsen nord for Gravesend, men under bugseringen dertil fra Korsør blev det læk i den sydlige Nordsø. Der bragtes større pumper ombord, men skibet fik hurtigt slagside og sank 1. juli 1996 på 12 meter vand i sejlruten Stortemelk ud for Terschelling og Vlieland.

Kranskibet Taklift trak 21. juli 1996 vraget op på en ponton, som sejledes til Rotterdam, hvor det samme år ophuggedes. Skibet var forsikret for 4.000.000 kr.