Frimuraren 1758 Rømø Nørland

Spring til navigation Spring til søgning

11. dec. 1758 Frimuraren[redigér | rediger kildetekst]

Den svenske brigantine Frimuraren med skipper Oluf Flygare og styrmand Magnus Niemann afsejlede 22. november 1758 fra kysten ved Gøteborg lastet med 425 tønder sild og 409 stænger jern bestemt for Hamborg. Samme aften passeredes det Hvide Fyr i Skagen, hvorefter der kom et par dage med stille vejr og derefter storm og dårlig sigt.

Den 4. december måtte man pga. tykt vejr og vind af sydvest holde ud efter det åbne hav og først den 8. december om natten kom Wangerooge-fyrtårnet i sigte, men næste aften friskede vinden op til storm af nordvest, som drejede om i vest og blev ved indtil skibet den 11. december kl. 15 strandede på Rømø Nørland.

En båd sattes i vandet, men med 6 ud af 8 mand ombord knustes den af en ubeskrivelig hård brænding mod skibet, hvorved 2 mand druknede og skibsjournalen gik tabt. 4 mand reddedes tilbage på skibet og de tilsammen 6 overlevende kunne ved lavvande endelig vade i land.

Varerne og skibets tovværk og 3 ankre kunne bjærges og kun 6 stænger jern gik tabt. Strandingssagen behandledes 8. januar - 5. februar 1759 på Hviding Herreds ting i Brøns, hvor Rømø-skipperen Hans Tønnis var fuldmægtig for befragterne i Sverige. Bjærgelønnen udgjorde ⅜ af ladningen.