Fredensborg og England 27. jan. 1940 Orkneyøerne

Spring til navigation Spring til søgning

27. jan. 1940 Fredensborg og England[redigér | rediger kildetekst]

De 2 danske dampskibe Fredensborg og England samsejlede begge i ballast fra København mod Blyth nord for Newcastle og befandt sig i hård sydlig kuling og snebyger i den nordvestlige Nordsø ud for Moray Firth ca. 15. sømil sydøst for Copinsay fyr på Orkneyøerne, da de den 27. januar 1940 om aftenen begge torpederedes af den tyske ubåd U 20 (Klot-Heydenfeldt), som kort forinden også havde torpederet det norske skib Faro.

D/S Dannebrog-dampskibet Fredensborg med kaptajn Jens V. Thorn skulle til Newcastle-bydelen Dunston, men torpederedes kl. 20.52 midtskibs, så agterenden faldt af. I løbet af meget kort tid, der er nævnt fra 10 sekunder til 2 minutter, sank skibet og alle 20 ombordværende omkom.

DFK-dampskibet England med kaptajn P.O. Jensen skulle også til Blyth og forsøgte at komme besætningen fra det andet skib til undsætning, da også det kl. 21.24 torpederedes af en G7e torpedo affyret fra samme ubåd U 20, ramt lige under broen i bagbord side. Skibet sank i løbet af et par minutter i med forenden og brækkede muligvis over. Bagenden holdt sig flydende, men 8-10 minutter efter den første eksplosion, indtrak en ny eksplosion i styrbord side ud for agterste mast, hvorefter skibet sank hurtigt.

På det synkende skib England søgte de 2 styrmænd agterud og forsøgte at løsne en flåde, som blev suget et stykke under vandet mens 2. styrmanden klamrede sig til den. Det lykkedes ham at få 1. styrmanden op på flåden, men han afgik næste eftermiddag ved døden. Samme aften kl. 18.30 opdagedes flåden af en britisk trawler, som reddede 2. styrmanden og tog liget med ombord.