Flydedok C 4. maj 1945 Påø

Spring til navigation Spring til søgning

En gruppe af over 600 franske, enkelte belgiske og godt 800 sovjetiske krigsfanger fra den tyske gennemgangslejr Stalag II-D ved flyvestationen i Stargard i Bagpommern gik i februar 1945 til SassnitzRygen, hvor de natten til 7. marts oplevede byen blive sønderbombet af britiske bombefly.

Den 1. maj 1945 om formiddagen sattes fangerne ombord på Flydedok C, som kl. 16 afgik under bugsering mod Flensborg efter slæbebåd C72S under ledelse af kaptajn Helwig fra Landes-Schützen Bataillon 251.

3. maj 1945 Kiel Bugt[redigér | rediger kildetekst]

Ved indsejling til Kiel Bugt blev slæbebåden 3. maj angrebet af britiske Mosquito-jagerbombere, så trossen kappedes og slæbebåden landsattes ved StohlJernved-halvøen mellem Egernførde Fjord og Kielerfjorden.

4. maj 1945 Langelandsbælt ved Påø (Østlangeland)[redigér | rediger kildetekst]

Under angrebet gik flydedokken fri og optog en overlevende tysk marineofficer, fra et af de andre fartøjer, der var blevet sænket, men han begyndte med sin pistol at true fangerne og blev slået ihjel af en russisk fange og kastet overbord.

Flydedokken drev op i Langelandsbælt, hvor den 4. maj igen blev angrebet af et britisk fly, der kastede en bombe uden at ramme, men til gengæld dræbtes 3-4 fanger af en maskingeværsalve og en del andre såredes. I nærheden blev også 2 ankrede tyske passagerskibe angrebet, hvoraf det ene brød i brand og det andet sank med alle ombordværende.

Ved 16-tiden den 4. maj gik flydedokken på grund 150 meter fra kysten ved Påø strand i Lindelse sogn på Midtlangeland.

Inden 7-8 frivillige svømmere med et reb fik etableret forbindelse til land var flere fanger druknede i forsøg på at etablere en landgangsbro og et par russere blev grebet af panik da et fly passerede og de sprang i vandet og forsvandt.

Evakuering begyndte nu med en tømmerflåde, der kunne tage 4 passagerer og et par joller fra land, men indstilledes ved 22-tiden, da 600 var i land. Ud på natten fortsattes med flere joller og kl. 9 var alle i land. En enkelt af det tyske vagtmandskab var slået ihjel af russerne efter beskyldning for at have dræbt 2 krigsfanger i lejren.

Det tyske vagtmandskab begav sig til Rudkøbing, franskmændene indkvarteredes på Skovsgård og fra 7. maj på Humble realskole og russerne på Østergård og senere Rudkøbing kommuneskole.

Franskmændene og belgierne rejste 30. maj til København og russerne hjemsendtes 17. august 1945. På Tranekær Kirkegård blev 2 af russerne begravet.

Bog