Fearless og Royndin Fríða 1900 Seyðisfjörður

Spring til navigation Spring til søgning

20. sep. 1900 Fearless og Royndin Fríða[redigér | rediger kildetekst]

De 2-mastede kuttere Fearless og Royndin Fríða fra TvøroyriSuðuroy var i starten af juli 1900 afsejlet fra Trongisvágur på fiskeri ved Island.

De lå begge til ankers 20. september 1900 ved Seyðisfjörður i Austfirðir (Østisland), da det trak op til en vestlig orkanagtig storm. Begge skibe lod deres ankre gå længst muligt ud, men skibene kom i drift og drev i land. Skipper Danjel Johan Jespersen og hans førstemand Erik H. Johannesen på Royndin Fríða druknede, da båden med hele den 13 mand besætning kæntrede.

Royndin Fríða var ejet af aktieselskabet P. Mortensen og var helt uforsikret. Den var læsset med for 2.500 kr. fisk og salt og var helt uforsikret, men en del af lasten bjærgedes og solgtes for ca. 2.000 kr.

Fearless' stranding foregik sådan, at den i dagtimerne havde lagt for 2 ankre, ved 17-18 tiden drev på grund. Af den 14 mand besætning kom 6 mand i land i jollen og medbragte et varp, hvormed skipper J.M. Mortensen bjærgede sig i land. De resterende 7 kom i land med en line, som skipperen havde taget med sig. Skibet var delvist forsikret, men ladningen af 25 ton fisk til værdi af knap 4.000 var uforsikret. En del af ladningen bjærgedes, men begge skibe blev vrag. Fearless var bygget 1866 i Grimsby.