Farman HF-1 22. juni 1917 Lundtofte Flyveplads

Spring til navigation Spring til søgning

22. juni 1917 KløvermarkenAmager[redigér | rediger kildetekst]

Hærens Flyveskole lettede 22. juni 1917 ved 6.30-tiden med 5 fly fra Kløvermarken for at prøve flyenes hastighed på en tur der skulle gå til Ermelundlejren ved Hvidegård mellem Kongens Lyngby og Jægersborg Dyrehave, men de overraskedes af tordenvejr, så det ene fly med løjtnant Mogens Hans Kofoed-Jensen vendte retur til Amager og kom trods motorstop forårsaget af elektricitet i luften lykkeligt ned gennem uvejret.

Efter ulykken konstitueredes Kofoed-Jensen som chef for flyveskolen og var det indtil sin død ved en flyveulykke i 1926.

22. juni 1917 Hvidegård ved Lundtofte Flyveplads[redigér | rediger kildetekst]

De andre 4 fly landede på Eremitagesletten i Dyrehaven og besluttede at aflyse hastighedsprøven pga. den urolige vind og returnere til Amager når tordenvejret var drevet over, men da de ved 8-tiden ville afsted sad de 3 fast i det bløde sand.

Det ene fly, som kom afsted var det originale franske Henri Farman HF.20 biplan, der for nylig var blevet væsentligt fornyet og forbedret (vistnok med svensk Thulin-motor ligesom de nyligt fra Sverige indkøbte tilsvarende fly). Ombord var chefen for flyveskolen den 34-årige premierløjtnant Jeff Hansen Andresen Hammelev, som var født i Tønder og boede i Gentofte, samt den 24-årige mekaniker Charles Julius C. Olsen, der var med på hans første flyvetur. [1] [2]

Kun få minutter efter starten og formentlig fordi en ny uvejrsbyge truede, drejede J. Hammelev af i højst 150 meter højde tilsyneladende for at lande ved ritmester Clauson-Kaas' stutteri Hvidegård ved Fortunen, hvor hans bil i øvrigt holdt parkeret, men på vej ned greb et vindstød fat i flyet, som fra 30-40 meters højde pludselig sank ned samtidig med at motoren sloges fra.

Flyet faldt ned i et tørvehul i udkanten af Ermelunden, hvor motoren ganske splintredes, stellet brækkede til pindebrænde og der gik ild i udløbende benzin, så maskinen delvis udbrændte. Tililende fik med stort besvær trukket de 2 fri. Løjtnant Hammelev fandtes med oprevet underliv, hovedet stærkt læderet og brækkede arme og ben og han udåndede kort efter, mens mekaniker Olsen slap med kvæstelser. [3]

Ifølge wikipedia skete ulykken i forbindelse med den nye Lundtofte Flyveplads lidt nordligere, men det er ikke korrekt.

Gentofte kirkebog & avisartikler