Emanuel 1771 Rømø Nørland

Spring til navigation Spring til søgning

11. maj 1771 Emanuel[redigér | rediger kildetekst]

Den gotlandske hukkert Emanuel med skipper Friderich Ahlberg betalte 27. november 1770 sundtold på vej til Frankrig med bl.a. trælast.

På hjemrejse fra Nantes, måske på samme rejse, var skibet lastet med eksotiske købmandsvarer såsom kaffebønner, sukker, kattun, gedeskind, indigo, sirup og flintesten bestemt for forskellige købmænd i Hamborg og Altona, men strandede 11. maj 1771 ved midnat ved Rømø.

For at tilkalde hjælp blev der skudt 3 gange med kanonen, og næste morgen, da vinden var drejet om i øst, kom en båd fra Mandø ud og reddede svenskerne og noget tørt gods fra kahytten ind til Rømø. En del varer bjærgedes senere af 2 Mandø-både.

Strandingssagen indledtes fra 15. maj ved ekstrating på Rømø og 27. maj mødte hr. Goverts fra Hamborg som fuldmægtig for ladningens ejere. Den 10. juni stillede Tønder-borgmesteren Mathias Tychsen kaution for ⅓ af værdien og et forskud på 400 rigsdaler blev betalt for pakhusleje, hvorefter ladningen udleveredes til tyskerne. Sagen var dog ikke afsluttet i retten og 1. maj 1772 faldt dom, men parterne appellerede og Tychsen døde, så det endte med strandforpagterne ikke fik noget for deres ulejlighed.