Elisabeth Dantzler 1911 Mexicanske Golf

Spring til navigation Spring til søgning

Jernbarken Dania havde først på året 1899 en udmattende tur til Sydamerika med knækket ror og lækage, som repareredes, og på hjemturen fra Aruba til Hamborg med salpeter døde skipper Niels G. Nielsen af tropesygdom.

Dania 4. okt. 1900 Colorados ved Cuba[redigér | rediger kildetekst]

Året efter skadedes rigningen i Nordsøen og måtte repareres i Hamborg, hvorefter der ikke var ordrer at få, så skibet med skipper M.P. Nørby sejlede i ballast til El Cuyo på nordkysten af Yucatán i Mexico, hvor der lastedes 470 ton logwood og afsejledes 27. september 1900 mod Rotterdam.

Under en vending ved Colorados-øerne/revet på nordvestsiden af Cuba grundstødtes 2. oktober kl. 17.30 og skibet kom flot næste eftermiddag ved højvande efter at have kastet ud af lasten.

På skipper Nørbys vagt den følgende nat 4. oktober kl. 2 sad skibet igen fast og forsøg på at komme fri mislykkedes. Jævnligt stødtes hårdt på grunden og fra den 8. om morgenen begyndte der at komme vand i lasten, så pumperne startedes, men lækagen forværredes og den 10. om morgenen stod der 2 meter vand i lasten, da den 10 mand besætning forlod vraget.

Vraget solgtes for $400 og der var 12. december 1900 søforhør på Fanø.

Elisabeth Dantzler 7. marts 1911 Mexicanske Golf[redigér | rediger kildetekst]

Vraget bjærgedes omkring 1902 og fik navnet Elisabeth Dantzler, der omtakledes som skonnert og fra 1905 ejedes af L.N. Dantzler Lumber Company i Moss Point, Mississippi. Skibet var tilsyneladende engageret i byggeriet af Panamakanalen, for undervejs fra Colón i Panama hjem til Mississippi i august 1906 døde kaptajnen og hele besætningen blev alvorlig syg af malaria.

Den 7. marts 1911 afsejlede skibet fra HavanaCuba hjem mod Mississippi, men forsvandt og menes forlist i den Mexicanske Golf under en byge med pludselig stormvejr, uden overlevende.