Edith 1937 Baleariske Hav

Spring til navigation Spring til søgning

12. august 1937 Edith[redigér | rediger kildetekst]

D/S Vesterhavet-dampkøleskibet Edith var under den spanske borgerkrig på vej fra Marseille til Valencia lastet med fødevarer og havde kontrolofficer ombord, da det 12. august 1937 ved middagstid blev overfløjet af en nationalistisk vandflyver, som derefter fløj mod Mallorca.

Ca. kl. 16.15 sigtedes en ny nationalistisk vandflyver mærket nr. 522, som afgav uforståelige blinksignaler, hvorefter skibet standsede maskinen, drejede om bagbord og lagde sig op mod den østlige vind. Bådene gjordes klar og inden længe nedkastede flyet 3 bomber, som faldt tæt om bagbord og sårede den østrigske messedreng Alfred Kugel i ryggen med en splint.

Besætningen, med undtagelse af kontrol-officeren, gik derpå i bådene, hvorefter flyet nedkastede yderligere 12-13 bomber, hvoraf 5 ramte bakken og antændte denne. Efter at flyet var forsvundet, gik besætningen atter ombord og slukkede ilden, samt standsede frysemaskinen. Efter at bådene var blevet forsynet med proviant, forlod alle mand skibet.

Kort tid efter nedkastede en anden nationalistisk vandflyver 6-8 bomber mod skibet og beskød fra lav højde skibssiderne med et maskingevær.

Bådene blev liggende i nærheden, men da der stadig kredsede fly rundt om skibet, og det var begyndt at synke, sattes kursen ved 23-tiden mod land og næste morgen kl. 7 blev bådene taget på slæb af et fiskefartøj, og indkom kl. 9 til Vilanova i la Geltrú 40 km sydvest for Barcelona.

Den sårede messedreng blev i en tilkaldt ambulance kørt til hospitalet, hvor han den 15. august afgik ved døden.