E.8 Emanuel 1903 Sønderho

Spring til navigation Spring til søgning

Kvasen Emanuel var i 1887 bygget af Søren Abrahamsen i Nordby og ejet af samme indtil den år 1900 ombyggedes med hjælpeskrue og solgtes til Langli/Esbjerg.

9. okt. 1902 Blåvandshuk[redigér | rediger kildetekst]

Natten til den 9. oktober 1902 lå kvasen til ankers på en fiskeplads ud for Blåvandshuk, hvor vagtmanden i ½ time havde opholdt sig i kahytten og læste, uden at opdage der var ildløs, men ved 2-tiden alarmeredes han af tågesignal fra en anden kutter, som havde opdaget branden. I løbet af en time fik man branden under kontrol.

Der var 22. og 31. oktober 1902 søforklaring i Esbjerg, hvorefter konkluderedes, at brandårsagen ifølge vidneforklaringer var et rør fra motoren, som var blevet varm og havde antændt træværket, trods det at motoren i 7 timer havde været slukket.

Skaden androg ca. 500 kr.

20. juli 1903 Sønderho[redigér | rediger kildetekst]

Kvasen afsejlede den 16. juli 1903 med skipper Andreas N. Ebsen fra Esbjerg til en fiskeplads i Nordsøen.

Den 20. juli ved 9-tiden opdagedes af uvis årsag en lækage og pumperne sattes igang, men da vandet efter et par timer fremdeles steg, besluttedes på skibsråd at søge de 40 km ind til Esbjerg Havn.

Under sejladsen i nordnordvestlig jævn kuling ud for Sønderho blev den ene pumpe imidlertid uklar og vandet steg hurtigere, hvorfor det ville være umuligt at nå til Esbjerg og efter yderligere skibsråd besluttedes at landsætte skibet ved Sønderho, hvilket skete ved 23-tiden på 3. revle omtrent ud for redningsstationen.

Da skibet var fyldt med vand gik den 4 mand besætning i motorjollen og ankom ved 2-tiden ved egen hjælp til Sønderho Havn, hvilket erfaredes af redningsvæsenet ud på morgenen.

Vragets rigning, motor mm. bjærgedes.

Der afholdtes 10. august strandauktion på Sønderho forstrand over bjærget inventar og selve vraget.