E.22 Tonga Tabu 1891 Skallingen

Spring til navigation Spring til søgning

En dæksbåd bygget 1883 i Esbjerg til brødrene Kristen Nielsen og Niels Nielsen i Hjerting, hvor sidstnævnte var købmand, kaldtes Tonga Tabu/Tunga Tabu efter kongedømmet Tongas hovedø Tongatapu i Oceanien sydøst for Fiji.

17. januar 1887 Skallingen[redigér | rediger kildetekst]

Ligesom den anden Hjerting-fiskekutter E.34 Vega strandede Tonga Tabu 17. januar 1887 pga. isdrift ved Grådyb i nærheden af Skallingen. De 2 besætninger, som begge bestod af 2 mand, kastede i det rolige vejr ballast overbord og lukkede lugerne, inden de ved egen hjælp bjærgede sig i land.

Fartøjerne indbjærgedes indenfor de næste 3 uger, uden at have lidt nogen videre skade.

3. dec. 1891 Grådyb/Skallingen[redigér | rediger kildetekst]

Torsdag den 3. december 1891 var båden med skipper Kristen Nielsen og 2 andre fiskere taget afsted fra Hjerting på fiskeri sammen med andre fiskefartøjer i jævnt godt vejr og holdt kort afstand. Hen på eftermiddagen vendte fartøjerne hjemad, men fra ved 16-tiden sås intet til Tonga Tabu.

Den 5. december sendtes Havnevæsenets damper Vildanden afsted for at afsøge farvandet og forespørge Vyl-fyrskibet, som oplyste, at den sidste lanterne fra fartøjerne var set kl. 17.

Dagen efter fik man vished for der var sket en ulykke, idet der på Skallingen fandtes ilanddrevne fiskeredskaber og ved Sædding fandtes en planke, som med bestemthed menes være fra båden. Det antages at en sø pludselig har fyldt båden, så at den er sunken.

Skipper Nielsen efterlod sig hustru og 7 børn.