Daphne 1862 Skagen Nordstrand

Spring til navigation Spring til søgning

27. dec. 1862 Daphne[redigér | rediger kildetekst]

Den svenske brig Daphne med skipper A.F. Lindbom var på vej fra hjembyen Gøteborg til Sète ved Montpellier lastet med jern og planker, men i Nordsøen opblæste en orkan og skibet strandede natten til 3. juledag 1862 på Skagen Nordstrand, hvor den lå udenfor 2. revle med kappede master, så rigningen lå til den ene side.

Forliset opdagedes kl. 7 om morgenen og Skagens redningsbåd med 10 mand sejlede ud, men efter 2 timers hård resultatløs roning vendte båden tilbage og 4 mand udskiftedes med friske kræfter.

Ved næste forsøg ankrede redningsbåden ud for agterenden af skibet og en enkelt mand hoppede i båden, men pludselig kom en svær sø som kæntrede båden og alle 11 røg i vandet. Kun de 2 frivillige redningsfolk Niels Andersen og Jens Norsk reddede sig levende i land ved henholdsvis at klamre sig til en åre og ved at være en god svømmer.

Ved ulykken blev 8 kvinder i Skagen enker og 25 børn faderløse.

Senere reddedes med små fiskerbåde i land først 1 mand, dernæst 3 mand og ved 22-tiden, da søen var stilnet af, de sidste 6 mand, af redningsmanden Lars Kruse.

Trælasten var 23. januar bjærget i land, men jernet var sunket dybt ned og ville sandsynligvis ikke kunne bjærges. Kølen var drevet i land.

Skipper Lindbom havde 9 år tidligere forlist med skonnerten Commandeur Lilliehöök ved Gammel Skagen.

I 1884 afsløredes en mindesten lavet af C.C. Peters.

Bog