Dansk fragtflyulykke

Spring til navigation Spring til søgning

24. jan. 1942 Kaltenkirchen i Holsten[redigér | rediger kildetekst]

Piloten Josef Langheld omkom, hvorimod telegrafisten Hans Nowak overlevede, da et Lufthansa postfly af typen Focke-Wulf Fw 58 den 24. januar 1942 på vej fra Uetersen 20 km nordvest for Hamborg til Kastrup efter 10 minutters flyvning i lav højde kl. 14.45 styrtede ned ved Kaltenkirchen nord for hansestaden og brød i brand. En halv time senere kom den overlevende telegrafist i kontakt med Uetersen og kunne fortælle om ulykken og at piloten var død.

Årsagen til ulykken var at piloten mistede bevidstheden.

2. feb. 1963 Østersøen vest for Bornholm[redigér | rediger kildetekst]

Piloten omkom, da han i et Cimber Air-fly af typen Piper PA-23-160 Apache F den 2. februar 1963 kl. 5.23 var lettet fra Kastrup og på vej til Rønne med postforsendelser, men efter sidste radiokontakt med flyveledelsen kl. 6.03, styrtede i Østersøen.

Redningskommandoen i Karup udsendte et Catalina fly fra Ålborg og fra Rønne sendtes redningsskibet 'Jens Væver', marineskibet Y 337 og hjemmeværnskibet MHV 63. Nogle timer efter styrtet fandtes løsdele og postforsendelser i Østersøen 10 km nordvest for Rønne og dagen efter fandtes flyvraget på 40-50 m vanddybde, men efter flere forsøg opgaves det at bjærge selve flyvraget.

4. marts 1986 Sturup i Skåne[redigér | rediger kildetekst]

En pilot fra Muk Air omkom, da han den 4. marts 1986 i et i hast chartret fly fra Mob Air af typen Partenavia P.68 skulle flyve postforsendelser fra Rønne til Kastrup, men vejret var dårligt og med overisningsproblemer søgte han kl. 21.38 i stedet om tilladelse til at lande i Sturup 30 km øst for Malmø.

Under indflyvning fra nord ramte flyet kl. 21.50 nogle trætoppe og styrtede ned i skoven 4 km nord for lufthavnen, hvor det 2 timer senere fandtes udbrændt.

Afisningsystemet i højre motor var defekt og flyet var overlæsset.

26. maj 1988 Hannover[redigér | rediger kildetekst]

Begge 2 piloter i et Star Air-fragtfly af typen Fokker F27 Friendship 600 omkom, da de torsdag den 26. maj 1988 var på vej fra Billund til Hannover og skulle have været videre til Nürnberg, men under indflyvningen til Hannover da flapsene var helt ude stejlede flyet, så piloterne besluttede sig for et nyt landingsforsøg, men da de speedede op forrykkedes lasten bagom i flyet, så det blev ukontrollabelt og styrtede ned 1 km vest for lufthavnen, hvor det udbrændte.

Flapsene skulle have været indstillet på en hældningsvinklen 26° i stedet for 11°.

17. jan. 1991 Rønne[redigér | rediger kildetekst]

Piloten omkom, da han i et indsat postfly af typen Cessna 402 under indflyvning til Rønne Lufthavn den 17. januar 1991 kl. 6.34 styrtede ned i Onsbæk Plantage 1 km fra lufthavnen. Piloten nåede at melde om alvorlige problemer og mistede kontrollen over flyet, som foretog en 180° drejning inden styrtet.

Selvom der ikke opstod brand lagde redningsmandskabet skum ud. Flyvraget flyttedes dagen efter til en hangar i lufthavnen, hvor der ikke lykkedes at finde en forklaring til ulykken.

Sammen med et andet fly af typen Piper Chieftain, som landede 5 minutter inden uden problemer, var flyene indsat i stedet for det normale postfly af typen Embraer Bandeirante, der havde tekniske problemer.

24. dec. 2002 Aberdeen[redigér | rediger kildetekst]

Den 40-årige pilot Per Bakke og 23-årige copilot Jakob Jensen fra Ben Air i Stauning overlevede, da de den 24. december 2002 skulle flyve et fly af typen Swearingen SA227-AC Metro III fra Aberdeen Airport til Ålborg, men styrtede under starten ned på en vej i Aberdeen tæt ved lufthavnen. Flyet ejedes af North Flying i Ålborg og havde i december 2002 været udchartret til postflyvning.

Ved starten kl. 7.45, mens det endnu var mørkt, mistede flyet motorkraft i højre side og begyndte at krænge 15° mod højre. Det lykkedes ikke at få flyet højt nok op til at hæve landingsstellet og efter at have passeret hegnet rundt om lufthavnen styrtede det ned på en mark og videre ind på den travle vej Wellheads Drive, hvor det ramte en bil ført af en kvindelig bilist. Både flyet og bilen brød i brand, men alligevel slap bilisten uskadt og de 2 piloter med mindre skrammer. [a 1] [a 2]

De implicere bragtes til behandling på Aberdeen Royal Infirmary.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Samtidige aviser (a)

  1. 'Miracle' escape from plane crash - news.bbc.co.uk 24. dec. 2002
  2. No-one hurt as plane hits car - telegraph.co.uk 24. dec. 2002