Dannebrog 1907 Rio Grande do Sul

Spring til navigation Spring til søgning

19. april 1907 Dannebrog[redigér | rediger kildetekst]

Den af eg kravelbyggede bramsejlsskonnert Dannebrog med skipper J.N. Rosenthal afsejlede 26. februar 1907 fra Cardiff i Wales lastet med 352 ton kul bestemt for Rio Grande do Sul i Sydbrasilien, hvor skibet vel ankommet den 18. april lå på barren og afventede en bestilt bugserdamper.

Det blæste imidlertid op med pålandsstorm og den ene ankerkæde brast, så skibet kom i drift og næste dag kl. 6.30 huggede den første gang i grunden. For at komme så tæt på land som muligt kastedes ankerkæden ud og kl. 7 stod skibet 400 meter fra land.

Søen brød voldsomt over skibet og bådene søndersloges, så den 7 mand besætning havde intet andet middel til at frelse livet, end at forsøge på ved svømning at nå land. Det lykkedes 6 overlevende at nå ind, hvorimod en norsk letmatros omkom. Et par timer senere var skibet fuldstændig sønderslået.

Skonnerten Hans forliste samtidig sammesteds.

De overlevende kom efter et par ugers ophold i Rio Grande til Buenos Aires og med den tyske paketdamper Santa Catharina via en del anløb i Sydamerika til Hamborg og endelig hjem til Svendborg, hvor der 29. juni 1907 var søforhør.